All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of Total Sulpur Dioxide in Beer Samples by Flow-Through Chronopotentiometry

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F06%3A%230000352" target="_blank" >RIV/60193697:_____/06:#0000352 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Determination of Total Sulpur Dioxide in Beer Samples by Flow-Through Chronopotentiometry

  • Original language description

    A chronopotentiometric method for the determination of total sulphur dioxide in beer is described. Free and bound sulphites were converted to sulphite anions on alkalising the sample solutions. On acidifying the solution, the released sulphur dioxide wason-line separated through a semipermeable membrane and transported by an electrolyte into the measuring cell and measured by stripping chronopotentiometry. The proposed method was validated and compared with the three EBC methods. The RSD of repeatability was 8.6% for the normal SO2 level in the beer (3.4 mg/L). The results corresponded well with those obtained with the alternative EBC methods. The elaborated method was much faster and simpler than the EBC methods.

  • Czech name

    Stanonení celkového oxidu siřičitého v pivu pomocí průtokové chronopotenciometrie

  • Czech description

    Je popsána metoda stanovení oxidu siřičitého pomocí chronopotenciometrické metody. Po alkalizaci vzorku byly volné i vázané siřičitany přeměněny na siřičitanové anionty. Po okyselení roztoku byl uvolněný oxid siřičitý on-line separován přes semipermeabilní membránu a elektrolytem transportován do měřící cely, kde byl změřen pomocí metody stripovací chronopotenciometrie. Předložená metoda byla validována a porovnána se třemi metodami EBC. Pro běžné hodnoty SO2 v pivu (3,4 mg/L) vykazovala RSD opakovatelnosti hodnoty 8,6 %. Výsledky získané touto metodou byly ve velmi dobré shodě s výsledky získanými metodami EBC. Vypracovaná metoda je podstatně rychlejší a jednodušší než metody EBC.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Journal of The Institute of Brewing

  • ISSN

    0046-9750

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    112

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    GB - UNITED KINGDOM

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    308-313

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database