Determination of Total Sulpur Dioxide in Beer Samples by Flow-Through Chronopotentiometry
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F06%3A%230000352" target="_blank" >RIV/60193697:_____/06:#0000352 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Determination of Total Sulpur Dioxide in Beer Samples by Flow-Through Chronopotentiometry
Original language description
A chronopotentiometric method for the determination of total sulphur dioxide in beer is described. Free and bound sulphites were converted to sulphite anions on alkalising the sample solutions. On acidifying the solution, the released sulphur dioxide wason-line separated through a semipermeable membrane and transported by an electrolyte into the measuring cell and measured by stripping chronopotentiometry. The proposed method was validated and compared with the three EBC methods. The RSD of repeatability was 8.6% for the normal SO2 level in the beer (3.4 mg/L). The results corresponded well with those obtained with the alternative EBC methods. The elaborated method was much faster and simpler than the EBC methods.
Czech name
Stanonení celkového oxidu siřičitého v pivu pomocí průtokové chronopotenciometrie
Czech description
Je popsána metoda stanovení oxidu siřičitého pomocí chronopotenciometrické metody. Po alkalizaci vzorku byly volné i vázané siřičitany přeměněny na siřičitanové anionty. Po okyselení roztoku byl uvolněný oxid siřičitý on-line separován přes semipermeabilní membránu a elektrolytem transportován do měřící cely, kde byl změřen pomocí metody stripovací chronopotenciometrie. Předložená metoda byla validována a porovnána se třemi metodami EBC. Pro běžné hodnoty SO2 v pivu (3,4 mg/L) vykazovala RSD opakovatelnosti hodnoty 8,6 %. Výsledky získané touto metodou byly ve velmi dobré shodě s výsledky získanými metodami EBC. Vypracovaná metoda je podstatně rychlejší a jednodušší než metody EBC.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of The Institute of Brewing
ISSN
0046-9750
e-ISSN
—
Volume of the periodical
112
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
GB - UNITED KINGDOM
Number of pages
6
Pages from-to
308-313
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—