Electrochemical determination of sulphur dioxide in beer.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017850" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017850 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Elektrochemické stanovení oxidu siřičitého v pivu.
Original language description
V této práci je popsána chronopotenciometrická metoda pro stanovení celkového oxidu siřičitého v pivu. Volné a vázané siřičitany jsou alkalizací vzorku přeměněny na siřičitanový anion. Po okyselení roztoku je uvolněný oxid siřičitý separován přes semipermeabilní membránu a transportován elektrolytem do měřící cely, kde je měřen rozpouštěcí chronopotenciometrií. Navrhovaná metoda byla validována a porovnána s třemi EBC (European Brewery Convention) metodami, 9.25.1. - Celkový oxid siřičitý v pivu: Destilační metoda, 9.25.2 - Celkový oxid siřičitý v pivu: Enzymová metoda (archivovaná metoda) a 9.25.3 - Celkový oxid siřičitý v pivu: p-Rosanilinová metoda. Relativná směrodatná odchylka opakovatelnosti je 8,6% pro běžnou hladinu SO2 v pivu (3,0 mg/l). Výsledky chemického měření byly ve shodě s výsledky z porovnávaných EBC metod. Připravovaná metoda je mnohem rychlejší a jednodušší než EBC metody.
Czech name
Elektrochemické stanovení oxidu siřičitého v pivu.
Czech description
V této práci je popsána chronopotenciometrická metoda pro stanovení celkového oxidu siřičitého v pivu. Volné a vázané siřičitany jsou alkalizací vzorku přeměněny na siřičitanový anion. Po okyselení roztoku je uvolněný oxid siřičitý separován přes semipermeabilní membránu a transportován elektrolytem do měřící cely, kde je měřen rozpouštěcí chronopotenciometrií. Navrhovaná metoda byla validována a porovnána s třemi EBC (European Brewery Convention) metodami, 9.25.1. - Celkový oxid siřičitý v pivu: Destilační metoda, 9.25.2 - Celkový oxid siřičitý v pivu: Enzymová metoda (archivovaná metoda) a 9.25.3 - Celkový oxid siřičitý v pivu: p-Rosanilinová metoda. Relativná směrodatná odchylka opakovatelnosti je 8,6% pro běžnou hladinu SO2 v pivu (3,0 mg/l). Výsledky chemického měření byly ve shodě s výsledky z porovnávaných EBC metod. Připravovaná metoda je mnohem rychlejší a jednodušší než EBC metody.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XXXVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin,Skalský Dvůr,29-31.5.2006
ISBN
1802-1433
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
323-325
Publisher name
VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 29, 2006
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—