Composition of intergrain gas at germination of spring barley and its effect on the malt quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F07%3A%230000389" target="_blank" >RIV/60193697:_____/07:#0000389 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Složení mezizrnného plynu při klíčení ječmene jarního a jeho vliv na jakost sladu
Original language description
Cílem řešení úkolu bylo v přesných laboratorních podmínkách ověřit vliv odrůdy ječmene, postupu máčení a koncentrace exogenního ethylenu a CO2 na rozluštění sladu, jehož ukazatelem je obsah b-glukanů . Byly použity sladovnické odrůdy Jersey a Tolar ze sklizně 2006 a dvě odlišné technologie máčení. Analýza variancí neprokázala rozdíly mezi odrůdami. Vysoce průkazný rozdíl byl potvrzen mezi technologiemi máčení, kdy máčení s dlouhou dobou namočení dokonale vyzrálých ječmenů vedlo k hlubší hydrataci zrna ak rychlejší aktivaci činnosti b-glukanazy. Vliv sorbentů byl statisticky významný, kdy prostředí bez CO2 pozitivně ovlivnilo jakost sladu.
Czech name
Složení mezizrnného plynu při klíčení ječmene jarního a jeho vliv na jakost sladu
Czech description
Cílem řešení úkolu bylo v přesných laboratorních podmínkách ověřit vliv odrůdy ječmene, postupu máčení a koncentrace exogenního ethylenu a CO2 na rozluštění sladu, jehož ukazatelem je obsah b-glukanů . Byly použity sladovnické odrůdy Jersey a Tolar ze sklizně 2006 a dvě odlišné technologie máčení. Analýza variancí neprokázala rozdíly mezi odrůdami. Vysoce průkazný rozdíl byl potvrzen mezi technologiemi máčení, kdy máčení s dlouhou dobou namočení dokonale vyzrálých ječmenů vedlo k hlubší hydrataci zrna ak rychlejší aktivaci činnosti b-glukanazy. Vliv sorbentů byl statisticky významný, kdy prostředí bez CO2 pozitivně ovlivnilo jakost sladu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
ED - Physiology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Bulletin České společnosti experimentální biologie rostlin a Fyziologické sekce Slovenské botanické společnosti
ISBN
—
ISSN
1213-6670
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
83
Publisher name
ČSEBR
Place of publication
Olomouc
Event location
Olomouc
Event date
Jul 9, 2007
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—