Effect of exogenous factors on malt quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F09%3A%230000461" target="_blank" >RIV/60193697:_____/09:#0000461 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62156489:43210/09:00143826
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Effect of exogenous factors on malt quality
Original language description
The aim of this study was to test effects of steeping technology, water content and the length of germination period on the quality of malt under conditions of a changing composition of gas present in a layer of germinating kernels of spring barley (hereinafter mentioned as ?intergrain gas?). Targeted changes in its composition enable to simulate individual (potential) technologies of malting. This enabled to use the technology of floor malting with a minimum ventilation and exchange of intergrain gas.Further the technology of germination in a modified atmosphere (i.e. with changing concentrations of ethylene) and that of continuous ventilation during the whole period of germination were tested. It was demonstrated that a modified composition of intergrain gas can influence the final quality of malt. Low concentrations of added ethylene showed a positive effect on values of relative extract at 45°C. Composition of intergrain gas also influenced malt homogeneity and modification.
Czech name
Vliv exogenních faktorů při sladování ječmene na kvalitu sladu
Czech description
Cílem práce bylo ověřit vliv technologií máčení, obsahu vody a délky klíčení na jakost sladu za současně prováděných změnách složení mezizrnného plynu. Cíleně prováděné změny simulují možné technologie sladování. Tak mohla být použita technologie humnového sladování s minimalizací větrání a výměny mezizrnného plynu. Dále byla použita technologie klíčení v upraveném plynném složení (ve smyslu změn koncentrace ethylenu) až k technologii nepřetržitého větrání během klíčení ječmene. Prokázalo se, že úpravousložení mezizrnného plynu lze ovlivnit jakost sladu. Nízké koncentrace přídavku ethylenu příznivě ovlivnily hodnoty relativního extraktu při 45°C. Dále složení mezizrnného plynu ovlivnilo homogenitu a modifikaci sladu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Volume of the periodical
55
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—