All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of exogenous factors on malt quality

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F09%3A%230000461" target="_blank" >RIV/60193697:_____/09:#0000461 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/62156489:43210/09:00143826

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Effect of exogenous factors on malt quality

  • Original language description

    The aim of this study was to test effects of steeping technology, water content and the length of germination period on the quality of malt under conditions of a changing composition of gas present in a layer of germinating kernels of spring barley (hereinafter mentioned as ?intergrain gas?). Targeted changes in its composition enable to simulate individual (potential) technologies of malting. This enabled to use the technology of floor malting with a minimum ventilation and exchange of intergrain gas.Further the technology of germination in a modified atmosphere (i.e. with changing concentrations of ethylene) and that of continuous ventilation during the whole period of germination were tested. It was demonstrated that a modified composition of intergrain gas can influence the final quality of malt. Low concentrations of added ethylene showed a positive effect on values of relative extract at 45°C. Composition of intergrain gas also influenced malt homogeneity and modification.

  • Czech name

    Vliv exogenních faktorů při sladování ječmene na kvalitu sladu

  • Czech description

    Cílem práce bylo ověřit vliv technologií máčení, obsahu vody a délky klíčení na jakost sladu za současně prováděných změnách složení mezizrnného plynu. Cíleně prováděné změny simulují možné technologie sladování. Tak mohla být použita technologie humnového sladování s minimalizací větrání a výměny mezizrnného plynu. Dále byla použita technologie klíčení v upraveném plynném složení (ve smyslu změn koncentrace ethylenu) až k technologii nepřetržitého větrání během klíčení ječmene. Prokázalo se, že úpravousložení mezizrnného plynu lze ovlivnit jakost sladu. Nízké koncentrace přídavku ethylenu příznivě ovlivnily hodnoty relativního extraktu při 45°C. Dále složení mezizrnného plynu ovlivnilo homogenitu a modifikaci sladu.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    55

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database