Determination of antioxidant activity of malt and beer
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F11%3A%230000618" target="_blank" >RIV/60193697:_____/11:#0000618 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení antioxidační aktivity sladu a piva
Original language description
Certifikovaná metodika stanovení antioxidační aktivity sladu, piva a meziproduktů jejich výroby je určena pro sladařské a pivovarské laboratoře i další pracoviště zabývající se hodnocením sladařské /pivovarské kvality ječmene a sladu. Hodnocení antioxidační aktivity je novým kritériem při posuzování kvality sladu. Metodika je určena pro podnikové laboratoře, umožňuje hodnotit antioxidační aktivitu vyráběného sladu a ve spojení s laboratorním sladováním i antioxidační potenciál nakupovaného ječmene a změn antioxidačních vlastností při skladování. Metodika je proto vhodným nástrojem pro šlechtění sladovnických odrůd ječmene s vysokým antioxidačním potenciálem a bude zařazena spolu se stanovením polyfenolů jako pomocné kritérium pro hodnocení odrůd vhodných pro České pivo dle Chráněného zeměpisného označení EU. V pivovaru může být tato metodika vodítkem při zpracování sladu s ohledem na senzorickou stabilitu piv a nástrojem mezioperační kontroly antioxidačních vlastností od sladu po pivo
Czech name
Stanovení antioxidační aktivity sladu a piva
Czech description
Certifikovaná metodika stanovení antioxidační aktivity sladu, piva a meziproduktů jejich výroby je určena pro sladařské a pivovarské laboratoře i další pracoviště zabývající se hodnocením sladařské /pivovarské kvality ječmene a sladu. Hodnocení antioxidační aktivity je novým kritériem při posuzování kvality sladu. Metodika je určena pro podnikové laboratoře, umožňuje hodnotit antioxidační aktivitu vyráběného sladu a ve spojení s laboratorním sladováním i antioxidační potenciál nakupovaného ječmene a změn antioxidačních vlastností při skladování. Metodika je proto vhodným nástrojem pro šlechtění sladovnických odrůd ječmene s vysokým antioxidačním potenciálem a bude zařazena spolu se stanovením polyfenolů jako pomocné kritérium pro hodnocení odrůd vhodných pro České pivo dle Chráněného zeměpisného označení EU. V pivovaru může být tato metodika vodítkem při zpracování sladu s ohledem na senzorickou stabilitu piv a nástrojem mezioperační kontroly antioxidačních vlastností od sladu po pivo
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
MSMT-1M0570/M004
Regulation ID
"neuvedeno"
Technical parameters
osvědčení 153329/2011-MZE-17222 ze dne 24. srpna 2011
Economical parameters
Ekonomické přínosy uplatnění metodiky ve výrobní praxi jsou nepřímé, jedná se o nástroj pro zkvalitnění kontroly nákupu surovin, ječmene a sladu a provozní kontroly při výrobě sladu a piva a nástroj pro hodnocení kvality při šlechtění odrůd ječmene.
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství ČR, Odbor rostlinných komodit
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů