Malting barley and malt from crop 2014 in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F15%3A%230001178" target="_blank" >RIV/60193697:_____/15:#0001178 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sladovnický ječmen a slad ze sklizně 2014 v České republice
Original language description
Sklizeň, zvláště její druhá polovina, probíhala za nepříznivých povětrnostních podmínek. Zrno ječmene mělo průměrný obsah bílkovin a škrobu. V porovnání s rokem 2013 se v roce 2014 méně vyskytovala zrna tepelně poškozená, zrna zelená, zlomky zrn a zrna bez pluch. Naopak vyšší výskyt byl zjištěn u zrn mechanicky, fyziologicky a biologicky poškozených a také zrn se zahnědlou špičkou a s osinou. Slad měl příznivé kvalitativní parametry s nižšími hodnotami barvy sladiny a zvýšeným obsahem β-glukanů ve sladině. I přes nadprůměrnou sklizeň, je k dispozici omezené množství kvalitního zrna jarního ječmene, které by splňovalo všechny požadavky kladené na kvalitní surovinu pro výrobu sladu (optimální obsah bílkovin, zrno bez fyziologického a biologického poškození). Ječmenářská ročenka 2015, VÚPS, Praha, 2015, pp 137-146, ISBN 978-80-86576-67-1.
Czech name
Sladovnický ječmen a slad ze sklizně 2014 v České republice
Czech description
Sklizeň, zvláště její druhá polovina, probíhala za nepříznivých povětrnostních podmínek. Zrno ječmene mělo průměrný obsah bílkovin a škrobu. V porovnání s rokem 2013 se v roce 2014 méně vyskytovala zrna tepelně poškozená, zrna zelená, zlomky zrn a zrna bez pluch. Naopak vyšší výskyt byl zjištěn u zrn mechanicky, fyziologicky a biologicky poškozených a také zrn se zahnědlou špičkou a s osinou. Slad měl příznivé kvalitativní parametry s nižšími hodnotami barvy sladiny a zvýšeným obsahem β-glukanů ve sladině. I přes nadprůměrnou sklizeň, je k dispozici omezené množství kvalitního zrna jarního ječmene, které by splňovalo všechny požadavky kladené na kvalitní surovinu pro výrobu sladu (optimální obsah bílkovin, zrno bez fyziologického a biologického poškození). Ječmenářská ročenka 2015, VÚPS, Praha, 2015, pp 137-146, ISBN 978-80-86576-67-1.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů