All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Microbiology of brewing production - importance and diagnostics of the bacteria of the genus Bacillus, Brevibacillus and Paenibacillus in brewing production

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F18%3AN0000104" target="_blank" >RIV/60193697:_____/18:N0000104 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Mikrobiologie pivovarské výroby – význam a diagnostika bakterií rodů Bacillus, Brevibacillus a Paenibacillus v pivovarské výrobě

  • Original language description

    Bakterie rodu Bacillus jsou v pivovarských provozech často detekovány, řadí se však mezi méně rizikové kontaminanty. Ve vegetativní formě nejsou schopné přežívat v pivu a nekazí ho. Riziko představuje jejich schopnost tvořit extrémně odolné endospory (klidové formy), které jsou schopné přežívat extrémně nepříznivé podmínky a mohou přežívat v distribuovaném pivu i po dlouhou dobu a za vhodných podmínek (zejména u méně chmelených piv a u piv s vyššími hodnotami pH) vyklíčit. Dalším rizikovým faktorem je schopnost některých bacillů redukovat dusičnany na dusitany, které mohou být příčinou vzniku karcinogenních N-nitrosaminů v pivu. Zvýšené riziko by mohl představovat také druh B. cereus, který je navíc schopen produkovat celou řadu toxinů. Poster je zaměřen na techniky detekce těchto bakterií v pivovarské laboratoři. Ve studii byl sledován růst 5 pivovarsky významných kmenů bakterií rodů Bacillus, Brevibacillus a Paenibacillus na vybraných ztužených kultivačních půdách. Všechny kmeny bacillů byly schopny růst na běžných a snadno dostupných kultivačních médiích (masopeptonový agar, plate count agar, krevní agar), které se používají na stanovení celkového počtu mikroorganismů v potravinách. Jako nejvhodnější půda pro stanovení bacilů se ukázal MYP agar, který poskytl nejvýraznější barevné odlišení. Poster byl prezentován na 39. Pivovarsko-sladařském semináři, Plzeň, 2018.

  • Czech name

    Mikrobiologie pivovarské výroby – význam a diagnostika bakterií rodů Bacillus, Brevibacillus a Paenibacillus v pivovarské výrobě

  • Czech description

    Bakterie rodu Bacillus jsou v pivovarských provozech často detekovány, řadí se však mezi méně rizikové kontaminanty. Ve vegetativní formě nejsou schopné přežívat v pivu a nekazí ho. Riziko představuje jejich schopnost tvořit extrémně odolné endospory (klidové formy), které jsou schopné přežívat extrémně nepříznivé podmínky a mohou přežívat v distribuovaném pivu i po dlouhou dobu a za vhodných podmínek (zejména u méně chmelených piv a u piv s vyššími hodnotami pH) vyklíčit. Dalším rizikovým faktorem je schopnost některých bacillů redukovat dusičnany na dusitany, které mohou být příčinou vzniku karcinogenních N-nitrosaminů v pivu. Zvýšené riziko by mohl představovat také druh B. cereus, který je navíc schopen produkovat celou řadu toxinů. Poster je zaměřen na techniky detekce těchto bakterií v pivovarské laboratoři. Ve studii byl sledován růst 5 pivovarsky významných kmenů bakterií rodů Bacillus, Brevibacillus a Paenibacillus na vybraných ztužených kultivačních půdách. Všechny kmeny bacillů byly schopny růst na běžných a snadno dostupných kultivačních médiích (masopeptonový agar, plate count agar, krevní agar), které se používají na stanovení celkového počtu mikroorganismů v potravinách. Jako nejvhodnější půda pro stanovení bacilů se ukázal MYP agar, který poskytl nejvýraznější barevné odlišení. Poster byl prezentován na 39. Pivovarsko-sladařském semináři, Plzeň, 2018.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10606 - Microbiology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Sensory Research Centre in Prague and Brewhouse for research and development - sustainability and development</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů