Microbiology of brewing production - importance and diagnostics of lactic acid bacteria.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F18%3AN0000105" target="_blank" >RIV/60193697:_____/18:N0000105 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mikrobiologie pivovarské výroby – význam a diagnostika bakterií mléčného kvašení
Original language description
Bakterie mléčného kvašení představují heterogenní skupinu bakterií s jedním hlavním společným znakem - produkcí kyseliny mléčné, z nichž některé mohou být přítomny jako kontaminanty v pivovarnictví. Nejvíce riskantními rody jsou Lactobacillus a Pediococcus. Poster je zaměřen na techniky detekce mléčných bakterií v pivovarnické laboratoři. V první fázi studie byl růst sledován 53 kmenů Lactobacillus a Pediococcus na tuhlém kultivačním médiu, např. MRS agaru a jeho modifikacích, Raka-Ray, NBB, UBA atd. Studie rovněž obsahovala některá tekutá média. Vybrané kmeny byly pak použity v následné sadě pokusů - kontaminace piva na pivo adaptovanými a neadaptovanými bakteriemi. Při následném testování kultivačních médií byl MRS agar a jeho modifikace vyhodnocen jako nejúčinnější. Raka-Ray byl vyhodnocen jako nejméně vhodný pro detekci bakterií mléčného kvašení. Byla rovněž zhodnocena reálná užitečnost médií v laboratoři pivovaru. Poster byl prezentován na 39. Pivovarsko-sladařském semináři, Plzeň, 2018.
Czech name
Mikrobiologie pivovarské výroby – význam a diagnostika bakterií mléčného kvašení
Czech description
Bakterie mléčného kvašení představují heterogenní skupinu bakterií s jedním hlavním společným znakem - produkcí kyseliny mléčné, z nichž některé mohou být přítomny jako kontaminanty v pivovarnictví. Nejvíce riskantními rody jsou Lactobacillus a Pediococcus. Poster je zaměřen na techniky detekce mléčných bakterií v pivovarnické laboratoři. V první fázi studie byl růst sledován 53 kmenů Lactobacillus a Pediococcus na tuhlém kultivačním médiu, např. MRS agaru a jeho modifikacích, Raka-Ray, NBB, UBA atd. Studie rovněž obsahovala některá tekutá média. Vybrané kmeny byly pak použity v následné sadě pokusů - kontaminace piva na pivo adaptovanými a neadaptovanými bakteriemi. Při následném testování kultivačních médií byl MRS agar a jeho modifikace vyhodnocen jako nejúčinnější. Raka-Ray byl vyhodnocen jako nejméně vhodný pro detekci bakterií mléčného kvašení. Byla rovněž zhodnocena reálná užitečnost médií v laboratoři pivovaru. Poster byl prezentován na 39. Pivovarsko-sladařském semináři, Plzeň, 2018.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Sensory Research Centre in Prague and Brewhouse for research and development - sustainability and development</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů