Possibilities of using original types of yeasts for the production of terroir wines
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F20%3AN0000021" target="_blank" >RIV/60193697:_____/20:N0000021 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62156489:43510/20:43919288
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnosti využití původních druhů kvasinek pro výrobu terroir vín
Original language description
Článek je zaměřený na způsoby identifikace a selekce původních druhů kvasinek určených pro výrobu terroir vín. Mikrobiální diverzita hroznového moštu a vinařského prostředí koresponduje s konkrétním pěstebním místem révy vinné, tzv. terroir. Terroir je mimo klimatické a půdní podmínky charakterizován i autochtonními mikroorganizmy, které mají vliv na konečnou kvalitu vína. Identifikace a selekce autochtonních kvasinek může pozitivně ovlivnit organoleptické vlastnosti vína, zajistit bezproblémový průběh fermentace a také omezit mikrobiální kontaminaci. Studie byla realizována v České republice, v historických vinařských regionech – Velké Bílovice, Bzenec, Mikulov, Strážnice, Šobes, Valtice. Vzorky byly v příslušných lokalitách odebrány z listů révy vinné, z bobulí, z kalů, z moštu a v průběhu fermentace. V článku jsou prezentovány parciální výsledky této rozsáhlé studie – druhové zastoupení kvasinek v závislosti na původu vzorku (list, bobule, kaly, mošt), fázi kvašení hroznového moštu a na lokalitě.
Czech name
Možnosti využití původních druhů kvasinek pro výrobu terroir vín
Czech description
Článek je zaměřený na způsoby identifikace a selekce původních druhů kvasinek určených pro výrobu terroir vín. Mikrobiální diverzita hroznového moštu a vinařského prostředí koresponduje s konkrétním pěstebním místem révy vinné, tzv. terroir. Terroir je mimo klimatické a půdní podmínky charakterizován i autochtonními mikroorganizmy, které mají vliv na konečnou kvalitu vína. Identifikace a selekce autochtonních kvasinek může pozitivně ovlivnit organoleptické vlastnosti vína, zajistit bezproblémový průběh fermentace a také omezit mikrobiální kontaminaci. Studie byla realizována v České republice, v historických vinařských regionech – Velké Bílovice, Bzenec, Mikulov, Strážnice, Šobes, Valtice. Vzorky byly v příslušných lokalitách odebrány z listů révy vinné, z bobulí, z kalů, z moštu a v průběhu fermentace. V článku jsou prezentovány parciální výsledky této rozsáhlé studie – druhové zastoupení kvasinek v závislosti na původu vzorku (list, bobule, kaly, mošt), fázi kvašení hroznového moštu a na lokalitě.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/DG16P02R017" target="_blank" >DG16P02R017: Viticulture and enology for maintaining and restoring cultural identity wine regions in Moravia</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
KVASNÝ
ISSN
2571-3868
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
13-17
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—