Malting barley and malt from harvest 2019 in the Czech Republic.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F20%3AN0000038" target="_blank" >RIV/60193697:_____/20:N0000038 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sladovnický ječmen a slad sklizně 2019 v České republice
Original language description
Množství sklizeného ječmene je necelých 1,1 mil. tun. Zrno ječmene má nízké hodnoty přepadu na sítě 2,5 mm, tzn. že zrno je drobnější a při máčení rychleji přijímalo vodu. Průměrný obsah dusíkatých látek byl příznivý, ale s poměrně širokým rozsahem hodnot od 8,5 % do 15,1 %. Jedna třetina vzorků měla vysoký obsah dusíkatých látek. Příznivý byl obsah zrnových příměsí sladařsky nevyužitelných a částečně sladařsky využitelných. U zrnových příměsí sladařsky nevyužitelných tvořily největší podíl zlomky zrn a mechanicky poškozená zrna. U zrnových příměsí částečně sladařsky využitelných připadal největší podíl na zrna se zahnědlými špičkami a zrna bez pluch.Zrno ječmene při máčení dobře přijímalo vodu. Slad měl průměrný obsah extraktu a příznivé hodnoty proteolytického rozluštění. Nižší byla úroveň cytolytického rozluštění sladu, vyjádřená zvýšeným obsahem β-glukanů ve sladině a nižšími hodnotami friability sladu. Nižší byla hodnota dosažitelného stupně prokvašení. Vysoký gushingový potenciál sladu byl zjištěn u 8 % vzorků. In Psota, V. (ed.) Ječmenářská ročenka 2020. VÚPS, Praha 2020, 170-181. ISBN 978-80-86576-91-6.
Czech name
Sladovnický ječmen a slad sklizně 2019 v České republice
Czech description
Množství sklizeného ječmene je necelých 1,1 mil. tun. Zrno ječmene má nízké hodnoty přepadu na sítě 2,5 mm, tzn. že zrno je drobnější a při máčení rychleji přijímalo vodu. Průměrný obsah dusíkatých látek byl příznivý, ale s poměrně širokým rozsahem hodnot od 8,5 % do 15,1 %. Jedna třetina vzorků měla vysoký obsah dusíkatých látek. Příznivý byl obsah zrnových příměsí sladařsky nevyužitelných a částečně sladařsky využitelných. U zrnových příměsí sladařsky nevyužitelných tvořily největší podíl zlomky zrn a mechanicky poškozená zrna. U zrnových příměsí částečně sladařsky využitelných připadal největší podíl na zrna se zahnědlými špičkami a zrna bez pluch.Zrno ječmene při máčení dobře přijímalo vodu. Slad měl průměrný obsah extraktu a příznivé hodnoty proteolytického rozluštění. Nižší byla úroveň cytolytického rozluštění sladu, vyjádřená zvýšeným obsahem β-glukanů ve sladině a nižšími hodnotami friability sladu. Nižší byla hodnota dosažitelného stupně prokvašení. Vysoký gushingový potenciál sladu byl zjištěn u 8 % vzorků. In Psota, V. (ed.) Ječmenářská ročenka 2020. VÚPS, Praha 2020, 170-181. ISBN 978-80-86576-91-6.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů