Malting barley and malt from harvest 2021 in the Czech Republic.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F22%3AN0000084" target="_blank" >RIV/60193697:_____/22:N0000084 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sladovnický ječmen a slad ze sklizně 2021 v České republice
Original language description
Z analyzovaných vzorků vyplývá příznivý obsah dusíkatých látek, zrnových příměsí sladařsky nevyužitelných i zrnových příměsí částečně sladařsky využitelných. U zrnových příměsí sladařsky nevyužitelných se nejvíce vyskytovaly zlomky zrn a mechanicky poškozená zrna. U zrnových příměsí částečně sladařsky využitelných byla nejvíce zastoupena zrna se zahnědlou špičkou a zrna bez pluch. Rizikovým faktorem letošní sklizně byl výskyt zjevné i skryté porostlosti a s ní spojená možná ztráta klíčivosti zrna během skladování. Výskyt biologicky poškozených zrn představuje zvýšené riziko výskytu mykotoxinů v zrnu ječmene. Zrno ječmene bylo citlivé na vodu a při máčení dobře přijímalo vodu. Slad měl příznivé hodnoty extraktu, proteolytického a amylolytického rozluštění. Nižší byla úroveň cytolytického rozluštění sladu, vyjádřená zvýšeným obsahem β-glukanů ve sladině. Velmi vysoký gushingový potenciál sladu byl zjištěn u jedné desetiny vzorků. Hartman, I. (2022): Sladovnický ječmen a slad ze sklizně 2021 v České republice. In Psota, V. (ed.) Ječmenářská ročenka 2022. VÚPS, Praha 2022, 162–173. ISBN 978-80-86576-97-8.
Czech name
Sladovnický ječmen a slad ze sklizně 2021 v České republice
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů