Malting barley and malt from harvest 2020 in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F21%3AN0000070" target="_blank" >RIV/60193697:_____/21:N0000070 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sladovnický ječmen a slad ze sklizně 2020 v České republice
Original language description
V roce 2020 bylo sklizeno 1,1 mil. tun jarního ječmene. Z provedených analýz vyplývá zhoršená kvalita zrna sladovnického ječmene a velký rozsah hodnot hodnocených parametrů. Nepříznivý je zvýšený průměrný obsah dusíkatých látek v zrnu ječmene, nízké hodnoty přepadu zrna a vysoký obsah zrnových příměsí sladařsky částečně využitelných. Rizikem letošní sklizně je výskyt zjevné i skryté porostlosti a s ní spojená ztráta klíčivosti zrna během skladování. Výskyt biologicky poškozených zrn představuje zvýšené riziko výskytu mykotoxinů v zrnu ječmene. Zrno ječmene je citlivé na vodu a při máčení dobře přijímalo vodu. Slad má příznivé hodnoty extraktu, proteolytického a amylolytického rozluštění. Slad má nižší hodnotu friability a vyšší hodnotu barvy sladiny. Velmi vysoký gushingový potenciál sladu byl zjištěn u jedné desetiny vzorků. Kvalitativní parametry sladu jsou příznivé, pokud je slad vyroben z kvalitního ječmene, kterého je však k dispozici omezené množství. In Psota, V. (ed.) Ječmenářská ročenka 2021. VÚPS, Praha 2021, 142-153. ISBN 978-80-86576-94-7.
Czech name
Sladovnický ječmen a slad ze sklizně 2020 v České republice
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů