All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Malting barley and malt from harvest 2020 in the Czech Republic

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F21%3AN0000070" target="_blank" >RIV/60193697:_____/21:N0000070 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Sladovnický ječmen a slad ze sklizně 2020 v České republice

  • Original language description

    V roce 2020 bylo sklizeno 1,1 mil. tun jarního ječmene. Z provedených analýz vyplývá zhoršená kvalita zrna sladovnického ječmene a velký rozsah hodnot hodnocených parametrů. Nepříznivý je zvýšený průměrný obsah dusíkatých látek v zrnu ječmene, nízké hodnoty přepadu zrna a vysoký obsah zrnových příměsí sladařsky částečně využitelných. Rizikem letošní sklizně je výskyt zjevné i skryté porostlosti a s ní spojená ztráta klíčivosti zrna během skladování. Výskyt biologicky poškozených zrn představuje zvýšené riziko výskytu mykotoxinů v zrnu ječmene. Zrno ječmene je citlivé na vodu a při máčení dobře přijímalo vodu. Slad má příznivé hodnoty extraktu, proteolytického a amylolytického rozluštění. Slad má nižší hodnotu friability a vyšší hodnotu barvy sladiny. Velmi vysoký gushingový potenciál sladu byl zjištěn u jedné desetiny vzorků. Kvalitativní parametry sladu jsou příznivé, pokud je slad vyroben z kvalitního ječmene, kterého je však k dispozici omezené množství. In Psota, V. (ed.) Ječmenářská ročenka 2021. VÚPS, Praha 2021, 142-153. ISBN 978-80-86576-94-7.

  • Czech name

    Sladovnický ječmen a slad ze sklizně 2020 v České republice

  • Czech description

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů