Changes in the culture of eating and lifestyle of citizens in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F14%3A65093" target="_blank" >RIV/60460709:41110/14:65093 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
ZMĚNY V KULTUŘE STRAVOVÁNÍ A ŽIVOTNÍ STYL OBČANŮ V ČR
Original language description
Ekonomická reforma v ČR (transformace české ekonomiky) v devadesátých letech minulého století představovala přechod z centrálně řízeného hospodářství na tržní ekonomiku. Tento proces zasáhl nejen sféru podnikání či institucionální, ale společnost jako celek. Citelně se dotkla každého jedince přímo nebo zprostředkovaně, ať už v postavení nadřízeného (manažera) či podřízeného nebo v roli zaměstnance, zákazníka, spotřebitele, hosta, klienta, pacienta či jen uživatele se svými potřebami, zájmy a přáními. Radikálně změněné ekonomické podmínky v ČR determinovaly postupně změny v chování spotřebitele a ovlivnily jeho nákupní, spotřební, stravovací, ale i pracovní a tím i kulturní návyky včetně kultury stravování. Žijeme nyní zdravěji, je kultura našeho stravování a náš životní styl na vyšší úrovni než před rokem 1989? Odpověď na tuto otázku není jednoduchá a hluboce zasahuje do sféry stravování obecně.
Czech name
ZMĚNY V KULTUŘE STRAVOVÁNÍ A ŽIVOTNÍ STYL OBČANŮ V ČR
Czech description
Ekonomická reforma v ČR (transformace české ekonomiky) v devadesátých letech minulého století představovala přechod z centrálně řízeného hospodářství na tržní ekonomiku. Tento proces zasáhl nejen sféru podnikání či institucionální, ale společnost jako celek. Citelně se dotkla každého jedince přímo nebo zprostředkovaně, ať už v postavení nadřízeného (manažera) či podřízeného nebo v roli zaměstnance, zákazníka, spotřebitele, hosta, klienta, pacienta či jen uživatele se svými potřebami, zájmy a přáními. Radikálně změněné ekonomické podmínky v ČR determinovaly postupně změny v chování spotřebitele a ovlivnily jeho nákupní, spotřební, stravovací, ale i pracovní a tím i kulturní návyky včetně kultury stravování. Žijeme nyní zdravěji, je kultura našeho stravování a náš životní styl na vyšší úrovni než před rokem 1989? Odpověď na tuto otázku není jednoduchá a hluboce zasahuje do sféry stravování obecně.
Classification
Type
C - Chapter in a specialist book
CEP classification
AH - Economics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Book/collection name
SOCIOEKONOMICKÉ ASPEKTY TRVALE UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ČESKÉ REPUBLIKY 10 LET PO VSTUPU DO EVROPSKÉ UNIE
ISBN
978-80-87472-69-9
Number of pages of the result
8
Pages from-to
77-84
Number of pages of the book
172
Publisher name
Vysoká škola evropských a regionálních studií
Place of publication
České Budějovice
UT code for WoS chapter
—