All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Quantitative changes of ascorbic acid and polyphenols in juices and energy drinks during their storage.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F01%3A00002626" target="_blank" >RIV/60460709:41210/01:00002626 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Kvantitativní změny askorbové kyseliny a polyfenolů v džusech a energetických nápojích při jejich skladování

  • Original language description

    Askorbová kyselina a polyfenoly jsou významné antioxidanty ovoce a zeleniny, které mohou předcházet mnohým srdečním a rakovinným onemocněním. Díky tomu ovocné a zeleninové šťávy jsou jejich bohatým zdrojem. V této práci byla sledována stabilita těchto látek v sedmi nápojích (fy. TOMA a Pinelli, s.r.o.). nápoje byly skladovány při třech teplotních podmínkách (varianta 1 25-30 0C, varianta 2 5 0C a varianta 3 byla během skladování třikrát zahřáta na 60 0C po 9 hod. a vzorky byly skladovány do 9. týdne při25 0C a poté při 5 0C). Vzorky byly analyzovány pravidelně po celou dobu skladování 340 dní na obsah askorbové kyseliny polarograficky a na celkový obsah polyfenolů spektrofotometricky s Folin-Ciocalteuovým reagens při l=765 nm. Získané výsledky byly v yhodnoceny statisticky za pomoci Statgraphics 4.0 for Windows Ô s Tukey HSD testem. Snížení obsahu askorbové kyseliny ve variantě 1 bylo 22 - 91,9 %, ve variantě 2 10 - 86,3 % a ve variantě 3 7,2 - 41,3 %. Skladovací teploty především ovli

  • Czech name

    Kvantitativní změny askorbové kyseliny a polyfenolů v džusech a energetických nápojích při jejich skladování

  • Czech description

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2001

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Zborník príspevkov 53. Zjazdu chemických spoločností

  • ISBN

    80-89029-24-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    410

  • Pages from-to

    253-255

  • Publisher name

    Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici

  • Place of publication

    Banská Bystrica

  • Event location

    Banská Bystrica

  • Event date

    Sep 3, 2001

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article