All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Plant natural phenolic antioxidants - their role and significance in agriculture, food industry and pharmacy

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F02%3A00003957" target="_blank" >RIV/60460709:41210/02:00003957 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Rostlinné přírodní fenolické antioxidanty - jejich role a význam v zemědělství, potravinářství a farmacii

  • Original language description

    Rostlinné přírodní polyfenoly hrají významnou roli v zemědělství, potravinářství a farmacii. Některé dominantní typy allelosloučenin mohou být klasifikovány jako polyfenoly - flavonoidy, kumariny, fenolkarboxylové kyseliny odvozené od kyseliny benzoové askořicové, chinony a ostatní polyfenoly. Tyto látky jsou pro jednotlivé druhy rostlin charakteristické a jejich kvantitativní obsah je kromě genotypu silně ovlivněn pěstebními podmínkami, neboť jsou rostlinami syntetizovány v jejich obranném mechanismu proti různým mikroorganismům, onemocněním, plísním a škůdcům z řad hmyzu. Jsou uvedeny příklady jednotlivých rostlin a polyfenolů (např. isoflavonoidy v hrachových semenech ovlivněné Epicoccum purpurascens nebo polyfenoly jablek). Je uveden přehled polyfenolických antioxidantů a jejich obsahu v hlavních druzích zeleniny a ovoce, bramborách a pohance. Polyfenoly jsou ceněny jako účinné zachytávače volných radikálů a antioxidanty. Snižují atherosklerotické procesy, inhibují akumulaci LDL ch

  • Czech name

    Rostlinné přírodní fenolické antioxidanty - jejich role a význam v zemědělství, potravinářství a farmacii

  • Czech description

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2002

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Vitamins 2002. Vitaminy 2002 - Přírodní antioxidanty

  • ISBN

    80-7194-451-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    14

  • Pages from-to

    43-56

  • Publisher name

    Univerzita Pardubice

  • Place of publication

    Pardubice

  • Event location

    Pardubice

  • Event date

    Sep 3, 2002

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article