Nutrients content and yield in selected cultivars of leaf lettuce (Lactuca sativa L. var. crispa)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F08%3A24779" target="_blank" >RIV/60460709:41210/08:24779 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Nutrients content and yield in selected cultivars of leaf lettuce (Lactuca sativa L. var. crispa)
Original language description
Ve dvouletých pokusech, které probíhaly na Zahradnické fakultě v Lednici (Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně), bylo hodnoceno pět odrůd listového salátu (Lactuca sativa L. var. crispa) ? Bergamo, Dubáček, Frisby, Lollo Rossa a Redin. Pokusy byly zakládány ve třech termínech (jarní, letní a podzimní) a ve dvou pokusných letech (1998 a 1999). Po sklizni byla hodnocena nutriční hodnota: obsah vitaminu C, minerálních látek (K, Na, Ca, Mg), vlákniny, sušiny a obsah dusičnanů. Byla také hodnocena hmotnost listových růžic. Byly zjištěny hodnoty obsahu vybraných látek a hmotnosti listové růžice v těchto intervalech: vitamin C (65 až 302 mg/kg), draslík (2 394 až 6 477 mg/kg), sodík (39 až 223 mg/kg), vápník (200 až 755 mg/kg), hořčík (110 až 413mg/kg), vláknina (4,98 až 12,22 g/kg), sušina (59 až 140 g/kg), dusičnany (293 až 3 817 mg/kg) a hmotnost listové růžice (164 až 502 g). Průkazný vliv odrůdy byl zaznamenán v obsahu draslíku, sodíku, vápníku, sušiny a hmotnosti listové r
Czech name
Obsahové látky a výnos u vybraného sortimentu odrůd listových salátů (Lactuca sativa L. var. crispa)
Czech description
Five cultivars of leaf lettuce (Lactuca sativa L. var. crispa) ? Bergamo, Dubáček, Frisby, Lollo Rossa and Redin ? were evaluated in two-year experiments carried out at the Faculty of Horticulture in Lednice (Mendel University of Agriculture and Forestryin Brno). Experiments were conducted in two trial years, 1998 and 1999; the lettuce was cultivated in three seasons: spring, summer and autumn. After the harvest, contents of following nutrients were evaluated: vitamin C, minerals (K, Na, Ca, Mg), fibre, dry matter and nitrates. The weight of leaf rosette was also recorded. The contents of selected substances and weights of leaf rosette were ranged as follows: vitamin C (65 to 302 mg/kg), potassium (2,394 to 6,477 mg/kg), sodium (39 to 223 mg/kg), calcium (200 to 755 mg/kg), magnesium (110 to 413 mg/kg), fibre (4.98 to 12.22 g/kg), dry matter (59 to 140 g/kg), nitrates (293 to 3,817 mg/kg) and the weight of leaf rosette (164 to 502 g). A significant influence of cultivar was found in t
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Horticultural Science
ISSN
0862-867X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
35
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—