All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Nutrients content and yield in selected cultivars of leaf lettuce (Lactuca sativa L. var. crispa)

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F08%3A24779" target="_blank" >RIV/60460709:41210/08:24779 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Nutrients content and yield in selected cultivars of leaf lettuce (Lactuca sativa L. var. crispa)

  • Original language description

    Ve dvouletých pokusech, které probíhaly na Zahradnické fakultě v Lednici (Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně), bylo hodnoceno pět odrůd listového salátu (Lactuca sativa L. var. crispa) ? Bergamo, Dubáček, Frisby, Lollo Rossa a Redin. Pokusy byly zakládány ve třech termínech (jarní, letní a podzimní) a ve dvou pokusných letech (1998 a 1999). Po sklizni byla hodnocena nutriční hodnota: obsah vitaminu C, minerálních látek (K, Na, Ca, Mg), vlákniny, sušiny a obsah dusičnanů. Byla také hodnocena hmotnost listových růžic. Byly zjištěny hodnoty obsahu vybraných látek a hmotnosti listové růžice v těchto intervalech: vitamin C (65 až 302 mg/kg), draslík (2 394 až 6 477 mg/kg), sodík (39 až 223 mg/kg), vápník (200 až 755 mg/kg), hořčík (110 až 413mg/kg), vláknina (4,98 až 12,22 g/kg), sušina (59 až 140 g/kg), dusičnany (293 až 3 817 mg/kg) a hmotnost listové růžice (164 až 502 g). Průkazný vliv odrůdy byl zaznamenán v obsahu draslíku, sodíku, vápníku, sušiny a hmotnosti listové r

  • Czech name

    Obsahové látky a výnos u vybraného sortimentu odrůd listových salátů (Lactuca sativa L. var. crispa)

  • Czech description

    Five cultivars of leaf lettuce (Lactuca sativa L. var. crispa) ? Bergamo, Dubáček, Frisby, Lollo Rossa and Redin ? were evaluated in two-year experiments carried out at the Faculty of Horticulture in Lednice (Mendel University of Agriculture and Forestryin Brno). Experiments were conducted in two trial years, 1998 and 1999; the lettuce was cultivated in three seasons: spring, summer and autumn. After the harvest, contents of following nutrients were evaluated: vitamin C, minerals (K, Na, Ca, Mg), fibre, dry matter and nitrates. The weight of leaf rosette was also recorded. The contents of selected substances and weights of leaf rosette were ranged as follows: vitamin C (65 to 302 mg/kg), potassium (2,394 to 6,477 mg/kg), sodium (39 to 223 mg/kg), calcium (200 to 755 mg/kg), magnesium (110 to 413 mg/kg), fibre (4.98 to 12.22 g/kg), dry matter (59 to 140 g/kg), nitrates (293 to 3,817 mg/kg) and the weight of leaf rosette (164 to 502 g). A significant influence of cultivar was found in t

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GC - Plant growing, crop rotation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Horticultural Science

  • ISSN

    0862-867X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    35

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database