Rheological evaluation of carrageenan gel formation in milk.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008545" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008545 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Reologické hodnocení tvorby gelu karagenanu v mléce. - sborník
Original language description
Karagenan je významný želírující prostředek používaný pro úpravu textury řady potravin. V mléčných výrobcích např. v mléčných dezertech je výsledná textura ovlivněna interakcí karagenanu s kaseinem. Oscilační dynamickou reometrií byla sledována tvorba gelu karagenanu v mléčném séru s přídavkem mléčných bílkovin (0 - 8 %). Mléčné sérum bylo získáno ultrafiltrací mléka jako permeát a retentát byl použit k úpravě obsahu bílkovin. Tvorba gelu byla sledována na reometru RS80 (Haake) v CD módu (amplituda deformace 0,01; frekvence oscilace 1 Hz) při chlazení směsi ze 70 na 5 °C (1 °C za 15 min). Bylo zjištěno, že teplota tvorby gelu je ovlivněna koncentrací karagenanu a bílkovin. Závislost výsledné hodnoty paměťového modulu G' na koncentraci karagenanu (při 5°C) byla popsána mocninovým vztahem, jehož parametry vykazovaly kvadratickou respektive hyperbolickou závislost na koncentraci bílkovin. Za přítomnosti mléčných bílkovin fázový posun nevykazoval průkaznou závislost na koncentraci bílkovi
Czech name
Reologické hodnocení tvorby gelu karagenanu v mléce. - sborník
Czech description
—
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2003
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník - 50. konference CHISA 2003 (CD-ROM)
ISBN
80-86059-36-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
140
Pages from-to
1-6
Publisher name
Ing. Jan Novosad, Procesní inženýrství
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Oct 20, 2003
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—