Protein concentration influence on gellin of carrageenan in milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008547" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008547 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv koncentrace bílkovin na tvorbu gelu karagenanu v mléce.
Original language description
Oscilační dynamickou reometrií byla sledována tvorba gelu karagenanu v mléčném séru s přídavkem mléčných bílkovin (0 - 8 %). Mléčné sérum bylo získáno ultrafiltrací mléka jako permeát a retentát byl použit k úpravě obsahu bílkovin. Tvorba gelu byla sledována na reometru RS80 (Haake) v CD módu (amplituda deformace 0,01; frekvence oscilace 1 Hz) při chlazení směsi ze 70 na 5 °C (1 °C za 15 min). Bylo zjištěno, že teplota tvorby gelu je ovlivněna koncentrací karagenanu a bílkovin. Při zvýšení koncentrace karagenanu z 0,1 na 0,5 % se teplota tvorby gelu snížila o 4 °C, při koncentraci bílkovin 8 % byla teplota tvorby gelu oproti původnímu mléčnému séru nižší o 5,3 °C. Závislost výsledné hodnoty paměťového modulu G' na koncentraci karagenanu (při 5 °C) bylapopsána mocninovým vztahem, jehož parametry vykazovaly kvadratickou respektive hyperbolickou závislost na koncentraci bílkovin. Karagenan o nízké koncentraci tvořil v mléčném séru velmi slabý gel s nízkým paměťovým modulem G' a vysokým fá
Czech name
Vliv koncentrace bílkovin na tvorbu gelu karagenanu v mléce.
Czech description
—
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2003
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník - XXXIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-6-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
485
Pages from-to
89-92
Publisher name
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 26, 2003
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—