Influence of concentration of protein on rheological properties of gels of carrageenan in milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008546" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008546 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv koncentrace bílkovin na reologické vlastnosti gelů karagenanu v mléce.
Original language description
Byl sledován vliv koncentrace mléčných bílkovin na reologické vlastnosti karagenanu v permeátu (0,1 - 0,8 hm.% karagenanu) a v retentátu mléka (0,1 - 0,5 hm.% karagenanu) po ultrafiltraci mléka na koncentrační faktor 1 - 3. Byly hodnoceny reologické vlastnosti vzniklých gelů oscilační reometrií a pevnost gelu penetrometricky. Gely karagenanu v substrátech mléka se chovají jako viskoelastické látky. Karagenan o nízké koncentraci tvořil v permeátu velmi slabý gel s nízkým paměťovým (elastickým) modulem G'a vysokým fázovým posunem. Za přítomnosti mléčných bílkovin fázový posun klesl (tg d ~ 0,12 ) a nevykazoval průkaznou závislost na koncentraci bílkovin a karagenanu, zvýšený podíl viskozní složky byl pozorován pouze při nižším obsahu bílkovin (2,8 % kaseinu) a nejnižší koncentraci karagenanu (0,1 %). Paměťový (elastický) modul G' vykazoval lineární závislost na koncentrací karagenanu a kvadratickou závislost na obsahu bílkovin. S vyšší koncentrací karagenanu lineárně rostla pevnost gelu
Czech name
Vliv koncentrace bílkovin na reologické vlastnosti gelů karagenanu v mléce.
Czech description
—
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2003
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník - MLÉKO A SÝRY 2003
ISBN
80-86238-31-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
214
Pages from-to
203-208
Publisher name
Česká společnost chemická
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 22, 2003
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—