All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Continuous primary fermentation of beer with yeast immobilized on spent grains - The effect of operational conditions

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012754" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012754 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Continuous primary fermentation of beer with yeast immobilized on spent grains - The effect of operational conditions

  • Original language description

    The objective of the work was to optimize the operational conditions (aeration and temperature) in terms of volumetric productivity and organoleptic quality of green beer. The system consisted of an internal-loop airlift reactor and a carrier material prepared from spent grains, a brewing by-product. The immobilized biomass, in amount from 2 to 7-fold greater than free biomass, contributed by 45-75 % to the total fermentation. The volumetric productivity of the continuous system was up to 5 times higherthan of the batch fermentation. An optimum higher alcohols to esters ratio in green beer was found at zero air feed (mixing induced by pure CO2) and temperatures 13 - 16 oC. At high total biomass concentration the diacetyl formation was low and the volumetric productivity of the system was high. Therefore, the amount of immobilized biomass in the reactor has to be kept high by regular replacement of the carrier losses.

  • Czech name

    Kontinuální hlavní kvašení piva pomocí kvasinek imobilizovaných na mláto - Vliv provozních podmínek

  • Czech description

    Cílem práce bylo optimalizovat provozní podmínky systému (aeraci a teplotu) z hlediska objemové produktivity a chuťových vlastností zeleného piva. Systém pozůstává z airlift reaktoru v vnitřní cirkulací a z nosiče připraveného z mláta, pivovarského vedlejšího produktu. Imobilizovaná biomasa v množství 2 až 7-krát převyšující volnou biomasu přispívá 45 až 75 procenty k celkové fermentaci. Objemová produktivita kontinuálního systému byla pětinásobkem vsádkového procesu. Vyhovující poměr vyšších alkoholů kesterům v mladém pivu se tvořil za podmínek nulové aerace reaktoru (hnací sílou míchaní bylo CO2) a teplot v rozmezí 13 - 16 oC. Při vysokých koncentracích celkové biomasy byla tvorba diacetylu byla a produktivita systému vysoká a proto je výhodné udržovat vysokou koncentraci imobilizované biomasy pravidelným doplňováním vyplaveného nosiče.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    EI - Biotechnology and bionics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Journal of the American Society of Brewing Chemists

  • ISSN

    0361-0470

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    62

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    US - UNITED STATES

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    29-34

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database