Continuous primary fermentation of beer with yeast immobilized on spent grains - The effect of operational conditions
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012754" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012754 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Continuous primary fermentation of beer with yeast immobilized on spent grains - The effect of operational conditions
Original language description
The objective of the work was to optimize the operational conditions (aeration and temperature) in terms of volumetric productivity and organoleptic quality of green beer. The system consisted of an internal-loop airlift reactor and a carrier material prepared from spent grains, a brewing by-product. The immobilized biomass, in amount from 2 to 7-fold greater than free biomass, contributed by 45-75 % to the total fermentation. The volumetric productivity of the continuous system was up to 5 times higherthan of the batch fermentation. An optimum higher alcohols to esters ratio in green beer was found at zero air feed (mixing induced by pure CO2) and temperatures 13 - 16 oC. At high total biomass concentration the diacetyl formation was low and the volumetric productivity of the system was high. Therefore, the amount of immobilized biomass in the reactor has to be kept high by regular replacement of the carrier losses.
Czech name
Kontinuální hlavní kvašení piva pomocí kvasinek imobilizovaných na mláto - Vliv provozních podmínek
Czech description
Cílem práce bylo optimalizovat provozní podmínky systému (aeraci a teplotu) z hlediska objemové produktivity a chuťových vlastností zeleného piva. Systém pozůstává z airlift reaktoru v vnitřní cirkulací a z nosiče připraveného z mláta, pivovarského vedlejšího produktu. Imobilizovaná biomasa v množství 2 až 7-krát převyšující volnou biomasu přispívá 45 až 75 procenty k celkové fermentaci. Objemová produktivita kontinuálního systému byla pětinásobkem vsádkového procesu. Vyhovující poměr vyšších alkoholů kesterům v mladém pivu se tvořil za podmínek nulové aerace reaktoru (hnací sílou míchaní bylo CO2) a teplot v rozmezí 13 - 16 oC. Při vysokých koncentracích celkové biomasy byla tvorba diacetylu byla a produktivita systému vysoká a proto je výhodné udržovat vysokou koncentraci imobilizované biomasy pravidelným doplňováním vyplaveného nosiče.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of the American Society of Brewing Chemists
ISSN
0361-0470
e-ISSN
—
Volume of the periodical
62
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
US - UNITED STATES
Number of pages
6
Pages from-to
29-34
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—