Inhibition of lactic acid bacteria and Bacillus sp. growth in cheese and meat products due to effect of polymer packaging film with incorporated nisin
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012814" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012814 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Inhibition of lactic acid bacteria and Bacillus sp. growth in cheese and meat products due to effect of polymer packaging film with incorporated nisin
Original language description
Active packaging systems based on the application of packaging materials with incorporated and/or immobilized antimicrobial agents provides one of promising trends in food processing. The object of this work was to test the effect of polyethylene (LDPE)packaging film treated with lacquer containing 5 % (w/w) Nisaplin# on the growth of lactic acid bacteria, aerobic sporeforming bacteria, Bacillus cereus and on the changes of total count of bacteria in packaged meat products and processed cheese. Peacesof cheese in contact with nisin treated film were stored at 21°C for 0, 7, and 28 days. The obtained results confirmed significant inhibitory effect of such packaging system against aerobic sporeforming bacteria, when the decrease of above mentioned bacteria contamination up to four logarithmic cycles were determined. In contact with sliced salami the significant decrease of total bacteria as well as lactic acid bacteria counts were found. During storage of packaged salami for two weeks
Czech name
Inhibice růstu mléčných bakterií a bakterií Bacillus sp. v sýrech a masných výrobcích vlivem polymerní obalové fólie s inkorporovaným nisinem
Czech description
Cílem práce bylostanovení účinku polyethylenové (LDPE) obalové fólie s lakem obsahujícím 5 % (w/w) preparátu Nisaplin na růst mléčných bakterií, aerobních sporotvorných bakterií, bakterií Bacillus cereus a celkového počtu bakterií na povrchu masných výrobků a taveného sýra. Plátky taveného sýra byly zabaleny v kontaktu s obalovou fólií ošetřenou nisinem a uloženy při 21 °C po dobu až 28 dnů. Získané výsledky potvrdily významný inhibiční účinek tohoto systému balení proti růstu aerobních sporotvorných bakterií. Při kontaktu s plátkovaným salámem byla zjištěna významná inhibice celkového růstu bakterií a mléčných bakterií při 5 °C.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3158" target="_blank" >QF3158: The study on the preparation and properties of polymer packaging films with linked bacteriocins suitable for active food packaging.</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Volume of the periodical
22
Issue of the periodical within the volume
10
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
272-275
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—