Electrochemical SO2 determination in beer
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015891" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015891 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení SO2 v pivu elektrochemicky.
Original language description
Oxid siřičitý je velmi silným antioxidantem přítomným v pivu, který vzniká přirozeným způsobem. Oxid siřičitý je v pivu přítomen ve formě siřičitanů částečně ve volné formě, ale jejich větší část je vázána na karbonylové sloučeniny. Pro stanovení celkového obsahu oxidu siřičitého v pivu se v současné době používají EBC metody 9.25.1 - Celkový oxid siřičitý v pivu: destilační metoda a 9.25.2 - Celkový oxid siřičitý v pivu: enzymatická metoda. Alternativou k těmto metodám jsou metody elektrochemické, z nichž voltametrické stanovení oxidu siřičitého bylo prezentováno na EBC kongresu v Budapešti v roce 2001. U této metody se ale po okyselení vzorku uvolňuje oxid siřičitý destilačně a teprve pak se stanovuje. Námi navrhovaná metoda nepoužívá destilaci, alevyužívá unikátního in-line separátoru, který odstraňuje interferující látky z piva. Oxid siřičitý generovaný po okyselení vzorku piva difunduje skrz semipermeabilní membránu do vodícího elektrolytu a je transportován do měřící cely ve for
Czech name
Stanovení SO2 v pivu elektrochemicky.
Czech description
Oxid siřičitý je velmi silným antioxidantem přítomným v pivu, který vzniká přirozeným způsobem. Oxid siřičitý je v pivu přítomen ve formě siřičitanů částečně ve volné formě, ale jejich větší část je vázána na karbonylové sloučeniny. Pro stanovení celkového obsahu oxidu siřičitého v pivu se v současné době používají EBC metody 9.25.1 - Celkový oxid siřičitý v pivu: destilační metoda a 9.25.2 - Celkový oxid siřičitý v pivu: enzymatická metoda. Alternativou k těmto metodám jsou metody elektrochemické, z nichž voltametrické stanovení oxidu siřičitého bylo prezentováno na EBC kongresu v Budapešti v roce 2001. U této metody se ale po okyselení vzorku uvolňuje oxid siřičitý destilačně a teprve pak se stanovuje. Námi navrhovaná metoda nepoužívá destilaci, alevyužívá unikátního in-line separátoru, který odstraňuje interferující látky z piva. Oxid siřičitý generovaný po okyselení vzorku piva difunduje skrz semipermeabilní membránu do vodícího elektrolytu a je transportován do měřící cely ve for
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů