Predictive microbiology in validation of HACCP for vegetable salad production.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00016225" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00016225 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití prediktivní mikrobiologie při validaci plánu HACCP při výrobě zeleninového salátu
Original language description
Ověřovací postupy jsou nedílnou součástí plně zavedeného a funkčního systému kritických bodů. V zahraničí jsou pro takovéto postupy běžně používány termíny validace a verifikace. Validace je definována jako proces získávání a vyhodnocování vědeckých a technických informací na jejichž základě je možné rozhodovat, zda je daný systém funkční, tedy zda dostatečně ovládá všechna identifikovaná nebezpečí. Mezi prostředky, které je možné využít v praxi při validaci HACCP patří např. vědecké publikace, historické znalosti, experimentální zkoušky a v neposlední řadě také modely prediktivní mikrobiologie.Terciární prediktivní modely (např. USDA Pathogen Modeling Program, Food MicroModel) jsou častěji využívány především v západních zemích (USA), kde vhodně doplňují data získaná klasickými mikrobiologickými metodami. Jejich nespornou výhodou je možnost rychlého zhodnocení podmínek ve výrobě z hlediska možného růstu patogenní mikroflóry bez nutnosti provádět mikrobiologický rozbor. Jednou z nevýho
Czech name
Využití prediktivní mikrobiologie při validaci plánu HACCP při výrobě zeleninového salátu
Czech description
Ověřovací postupy jsou nedílnou součástí plně zavedeného a funkčního systému kritických bodů. V zahraničí jsou pro takovéto postupy běžně používány termíny validace a verifikace. Validace je definována jako proces získávání a vyhodnocování vědeckých a technických informací na jejichž základě je možné rozhodovat, zda je daný systém funkční, tedy zda dostatečně ovládá všechna identifikovaná nebezpečí. Mezi prostředky, které je možné využít v praxi při validaci HACCP patří např. vědecké publikace, historické znalosti, experimentální zkoušky a v neposlední řadě také modely prediktivní mikrobiologie.Terciární prediktivní modely (např. USDA Pathogen Modeling Program, Food MicroModel) jsou častěji využívány především v západních zemích (USA), kde vhodně doplňují data získaná klasickými mikrobiologickými metodami. Jejich nespornou výhodou je možnost rychlého zhodnocení podmínek ve výrobě z hlediska možného růstu patogenní mikroflóry bez nutnosti provádět mikrobiologický rozbor. Jednou z nevýho
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek z XXXVI. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-86909-01-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
331-333
Publisher name
Výzkumný ústav potravinářský
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 23, 2005
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—