All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Predictive microbiology in validation of HACCP for vegetable salad production.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00016225" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00016225 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Využití prediktivní mikrobiologie při validaci plánu HACCP při výrobě zeleninového salátu

  • Original language description

    Ověřovací postupy jsou nedílnou součástí plně zavedeného a funkčního systému kritických bodů. V zahraničí jsou pro takovéto postupy běžně používány termíny validace a verifikace. Validace je definována jako proces získávání a vyhodnocování vědeckých a technických informací na jejichž základě je možné rozhodovat, zda je daný systém funkční, tedy zda dostatečně ovládá všechna identifikovaná nebezpečí. Mezi prostředky, které je možné využít v praxi při validaci HACCP patří např. vědecké publikace, historické znalosti, experimentální zkoušky a v neposlední řadě také modely prediktivní mikrobiologie.Terciární prediktivní modely (např. USDA Pathogen Modeling Program, Food MicroModel) jsou častěji využívány především v západních zemích (USA), kde vhodně doplňují data získaná klasickými mikrobiologickými metodami. Jejich nespornou výhodou je možnost rychlého zhodnocení podmínek ve výrobě z hlediska možného růstu patogenní mikroflóry bez nutnosti provádět mikrobiologický rozbor. Jednou z nevýho

  • Czech name

    Využití prediktivní mikrobiologie při validaci plánu HACCP při výrobě zeleninového salátu

  • Czech description

    Ověřovací postupy jsou nedílnou součástí plně zavedeného a funkčního systému kritických bodů. V zahraničí jsou pro takovéto postupy běžně používány termíny validace a verifikace. Validace je definována jako proces získávání a vyhodnocování vědeckých a technických informací na jejichž základě je možné rozhodovat, zda je daný systém funkční, tedy zda dostatečně ovládá všechna identifikovaná nebezpečí. Mezi prostředky, které je možné využít v praxi při validaci HACCP patří např. vědecké publikace, historické znalosti, experimentální zkoušky a v neposlední řadě také modely prediktivní mikrobiologie.Terciární prediktivní modely (např. USDA Pathogen Modeling Program, Food MicroModel) jsou častěji využívány především v západních zemích (USA), kde vhodně doplňují data získaná klasickými mikrobiologickými metodami. Jejich nespornou výhodou je možnost rychlého zhodnocení podmínek ve výrobě z hlediska možného růstu patogenní mikroflóry bez nutnosti provádět mikrobiologický rozbor. Jednou z nevýho

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník přednášek z XXXVI. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-86909-01-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    331-333

  • Publisher name

    Výzkumný ústav potravinářský

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    May 23, 2005

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article