Pasta with non-traditional cereals addition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019060" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019060 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Těstoviny s přídavkem netradičních plodin
Original language description
Standardizovaným těstárenským pokusem byl hodnocen vliv přídavků netradičních surovin (speciální druhy pšenice, ječmen, tritordeum, proso, lupina, pohanka) na spotřebitelskou kvalitu těstovin. Byla zvolena jednovaječná receptura a kvalita těstovin s 10%přídavkem na mouku byla porovnávána proti standardu (těstoviny bez přídavku). Přídavky netradičních surovin byla ovlivněna tvarovatelnost, barva a vaznost. Barvu nejvíce kladně ovlivnily tritordea a lupina, naopak zhoršení barvy bylo sledováno přídavky jarního ječmene a pohanky. Vaznost byla snížena vlivem pšenice dvouzrnky a odrůdami jarního ječmene. Zpracovatelnost těsta oscilovala kolem optima, proto přínos netradičních surovin byl pozitivní - zlepšení barvy a nutriční hodnoty těstovin.
Czech name
Těstoviny s přídavkem netradičních plodin
Czech description
Standardizovaným těstárenským pokusem byl hodnocen vliv přídavků netradičních surovin (speciální druhy pšenice, ječmen, tritordeum, proso, lupina, pohanka) na spotřebitelskou kvalitu těstovin. Byla zvolena jednovaječná receptura a kvalita těstovin s 10%přídavkem na mouku byla porovnávána proti standardu (těstoviny bez přídavku). Přídavky netradičních surovin byla ovlivněna tvarovatelnost, barva a vaznost. Barvu nejvíce kladně ovlivnily tritordea a lupina, naopak zhoršení barvy bylo sledováno přídavky jarního ječmene a pohanky. Vaznost byla snížena vlivem pšenice dvouzrnky a odrůdami jarního ječmene. Zpracovatelnost těsta oscilovala kolem optima, proto přínos netradičních surovin byl pozitivní - zlepšení barvy a nutriční hodnoty těstovin.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlynářské noviny
ISSN
1214-6374
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
6-9
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—