All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Monitoring of Brewing Yeast Propagation

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019108" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019108 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Monitoring of Brewing Yeast Propagation

  • Original language description

    The vitality and viability of industrial strains of Saccharomyces cerevisiae was monitored during pilot plant experiments simulating yeast propagation under aerobic and anaerobic conditions. Industrial wort of 12°P original gravity was used as a growth substrate for yeast propagation. The work was carried out with three widely used Czech lager yeast industrial strains: strains 2, 7 and 95. Cell cycle, cell size, granularity, glycogen content, DNA and protein content were analyzed by flow cytometry. Significantly higher specific growth rates, higher content of yeast glycogen, earlier G2/M phase cells maximum, and faster cell protein creation was observed under aerobic conditions compared to anaerobic. Strains 7 and 95 showed losses in flocculation ability after aerobic propagation compared to anaerobic propagation. Under either aerobic or strictly anaerobic conditions, only strain 2 did not show a significant loss in flocculation ability.

  • Czech name

    Kontrola propagace pivovarských kvasinek za aerobních a anaerobních podmínek s využitím průtokové cytometrie

  • Czech description

    Byla sledována vitalita a viabilita průmyslových kmenů Saccharomyces cerevisiae během čtvrtprovozních experimentů napodobujících propagaci kvasinek za aerobních a anaerobních podmínek. Průmyslová mladina o původní koncentraci 12% byla použita jako růstový substrát pro propagaci kvasinek. Práce byla dělána se třemi nejrozšířenějšími českými průmyslovými kmeny spodních pivovarských kvasinek: kmeny 2, 7 a 95. Buněčný cyklus, buněčná velikost, granularita, obsah glykogenu, obsah DNA a bílkovin byly analyzovány pomocí průtokové cytometrie. Významně vyšší specifické růstové rychlosti, vyšší obsah kvasničného glykogenu, dřívější maximum G2/M fáze buněk a rychlejší tvorba buněčných proteinů byly zaznamenány za aerobních podmínek ve srovnání s anaerobními. Kmen7 a 95 vykazuje ztrátu flokulačních schopností po aerobní propagaci ve srovnání s anaerobní propagací. Za aerobních nebo striktně anaerobních podmínek pouze kmen 2 nevykazuje významnou ztrátu flokulačních schopností.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    EI - Biotechnology and bionics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Journal of the Institute of Brewing

  • ISSN

    0046-9750

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    113

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    GB - UNITED KINGDOM

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    249-255

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database