Monitoring of Brewing Yeast Propagation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019108" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019108 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Monitoring of Brewing Yeast Propagation
Original language description
The vitality and viability of industrial strains of Saccharomyces cerevisiae was monitored during pilot plant experiments simulating yeast propagation under aerobic and anaerobic conditions. Industrial wort of 12°P original gravity was used as a growth substrate for yeast propagation. The work was carried out with three widely used Czech lager yeast industrial strains: strains 2, 7 and 95. Cell cycle, cell size, granularity, glycogen content, DNA and protein content were analyzed by flow cytometry. Significantly higher specific growth rates, higher content of yeast glycogen, earlier G2/M phase cells maximum, and faster cell protein creation was observed under aerobic conditions compared to anaerobic. Strains 7 and 95 showed losses in flocculation ability after aerobic propagation compared to anaerobic propagation. Under either aerobic or strictly anaerobic conditions, only strain 2 did not show a significant loss in flocculation ability.
Czech name
Kontrola propagace pivovarských kvasinek za aerobních a anaerobních podmínek s využitím průtokové cytometrie
Czech description
Byla sledována vitalita a viabilita průmyslových kmenů Saccharomyces cerevisiae během čtvrtprovozních experimentů napodobujících propagaci kvasinek za aerobních a anaerobních podmínek. Průmyslová mladina o původní koncentraci 12% byla použita jako růstový substrát pro propagaci kvasinek. Práce byla dělána se třemi nejrozšířenějšími českými průmyslovými kmeny spodních pivovarských kvasinek: kmeny 2, 7 a 95. Buněčný cyklus, buněčná velikost, granularita, obsah glykogenu, obsah DNA a bílkovin byly analyzovány pomocí průtokové cytometrie. Významně vyšší specifické růstové rychlosti, vyšší obsah kvasničného glykogenu, dřívější maximum G2/M fáze buněk a rychlejší tvorba buněčných proteinů byly zaznamenány za aerobních podmínek ve srovnání s anaerobními. Kmen7 a 95 vykazuje ztrátu flokulačních schopností po aerobní propagaci ve srovnání s anaerobní propagací. Za aerobních nebo striktně anaerobních podmínek pouze kmen 2 nevykazuje významnou ztrátu flokulačních schopností.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of the Institute of Brewing
ISSN
0046-9750
e-ISSN
—
Volume of the periodical
113
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
GB - UNITED KINGDOM
Number of pages
7
Pages from-to
249-255
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—