Protective cultures for semi-hard production
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019182" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019182 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Protektivní kultury pro výrobu polotvrdých sýrů
Original language description
Použití bakterií mléčného kvašení (BMK) jako protektivních kultur k potlačení nežádoucích mikroorganismů (plísní, kvasinek, klostridií aj.) v polotvrdých sýrech je velice zajímavé, tím spíše že se jedná o přirozený charakter ochrany potravin. Nejen vybrané kmeny zákysových kultur, ale i laktobacily ze skupiny NSLAB vyskytujících se v sýrech jsou schopny inhibovat růst nežádoucích mikroorganismů, včetně patogenů a mikroorganismů způsobujících kažení potravin, produkcí různých druhů antimikrobiálních látek (kys. mléčné, CO2, bakteriociny, diacetyl, peroxid vodíku, ethanol, organické kyseliny). Kromě laktokoků, byla již identifikována i celá řada laktobacilů, které inhibovaly široké spektrum mikroorganismů (E. coli, Bacillus cereus, Candida albicans, Clostridium spp., Staphylococcus aureus, Sarcina lutea, Helicobacter pylori, Salmonella spp, Listeria monocytogenes). Použití protektivních kultur při výrobě sýrů je velice elegantní. Nicméně jejich použití je zatím limitováno, častou ztrátou
Czech name
Protektivní kultury pro výrobu polotvrdých sýrů
Czech description
Použití bakterií mléčného kvašení (BMK) jako protektivních kultur k potlačení nežádoucích mikroorganismů (plísní, kvasinek, klostridií aj.) v polotvrdých sýrech je velice zajímavé, tím spíše že se jedná o přirozený charakter ochrany potravin. Nejen vybrané kmeny zákysových kultur, ale i laktobacily ze skupiny NSLAB vyskytujících se v sýrech jsou schopny inhibovat růst nežádoucích mikroorganismů, včetně patogenů a mikroorganismů způsobujících kažení potravin, produkcí různých druhů antimikrobiálních látek (kys. mléčné, CO2, bakteriociny, diacetyl, peroxid vodíku, ethanol, organické kyseliny). Kromě laktokoků, byla již identifikována i celá řada laktobacilů, které inhibovaly široké spektrum mikroorganismů (E. coli, Bacillus cereus, Candida albicans, Clostridium spp., Staphylococcus aureus, Sarcina lutea, Helicobacter pylori, Salmonella spp, Listeria monocytogenes). Použití protektivních kultur při výrobě sýrů je velice elegantní. Nicméně jejich použití je zatím limitováno, častou ztrátou
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Výsledky přehlídek a sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2007, 11. ročník celostátní přehlídky sýrů 2007 a seminář Mléko a sýry 2007
ISBN
978-80-7080-661-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
31-36
Publisher name
VŠCHT Praha
Place of publication
Praha
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—