All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Protective cultures for semi-hard production

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019182" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019182 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Protektivní kultury pro výrobu polotvrdých sýrů

  • Original language description

    Použití bakterií mléčného kvašení (BMK) jako protektivních kultur k potlačení nežádoucích mikroorganismů (plísní, kvasinek, klostridií aj.) v polotvrdých sýrech je velice zajímavé, tím spíše že se jedná o přirozený charakter ochrany potravin. Nejen vybrané kmeny zákysových kultur, ale i laktobacily ze skupiny NSLAB vyskytujících se v sýrech jsou schopny inhibovat růst nežádoucích mikroorganismů, včetně patogenů a mikroorganismů způsobujících kažení potravin, produkcí různých druhů antimikrobiálních látek (kys. mléčné, CO2, bakteriociny, diacetyl, peroxid vodíku, ethanol, organické kyseliny). Kromě laktokoků, byla již identifikována i celá řada laktobacilů, které inhibovaly široké spektrum mikroorganismů (E. coli, Bacillus cereus, Candida albicans, Clostridium spp., Staphylococcus aureus, Sarcina lutea, Helicobacter pylori, Salmonella spp, Listeria monocytogenes). Použití protektivních kultur při výrobě sýrů je velice elegantní. Nicméně jejich použití je zatím limitováno, častou ztrátou

  • Czech name

    Protektivní kultury pro výrobu polotvrdých sýrů

  • Czech description

    Použití bakterií mléčného kvašení (BMK) jako protektivních kultur k potlačení nežádoucích mikroorganismů (plísní, kvasinek, klostridií aj.) v polotvrdých sýrech je velice zajímavé, tím spíše že se jedná o přirozený charakter ochrany potravin. Nejen vybrané kmeny zákysových kultur, ale i laktobacily ze skupiny NSLAB vyskytujících se v sýrech jsou schopny inhibovat růst nežádoucích mikroorganismů, včetně patogenů a mikroorganismů způsobujících kažení potravin, produkcí různých druhů antimikrobiálních látek (kys. mléčné, CO2, bakteriociny, diacetyl, peroxid vodíku, ethanol, organické kyseliny). Kromě laktokoků, byla již identifikována i celá řada laktobacilů, které inhibovaly široké spektrum mikroorganismů (E. coli, Bacillus cereus, Candida albicans, Clostridium spp., Staphylococcus aureus, Sarcina lutea, Helicobacter pylori, Salmonella spp, Listeria monocytogenes). Použití protektivních kultur při výrobě sýrů je velice elegantní. Nicméně jejich použití je zatím limitováno, častou ztrátou

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Výsledky přehlídek a sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2007, 11. ročník celostátní přehlídky sýrů 2007 a seminář Mléko a sýry 2007

  • ISBN

    978-80-7080-661-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    31-36

  • Publisher name

    VŠCHT Praha

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article