Non-tradicional cereals effect on pasta colour
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021088" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021088 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Non-tradicional cereals effect on pasta colour
Original language description
For assessment of influence of tritordeum, spring barely, buckwheat, corn, lupin, millet and soya addition (crops 2006-2007) on pasta colour, three flour types were used ? bright and semi-bright common ones and semolina. Colour was measured at spectrophotometer Minolta CM-2600d. Single flours differed in yellowness b*, which was the highest for semolina as presumed. Supplement with non-traditional cereals on 20% level caused significantly different product colour changes, which were dependent on flour type used. Regardless to flour type, observed trends of colour changes measured in the single cereal crops were similar.
Czech name
Vliv netradičních obilovin na barvu těstovin
Czech description
Vliv přídavku tritordea, jarního ječmene, pohanky, kukuřice, lupiny, prosa a sóji ze sklizní 2006 a 2007 na barvu laboratorně připravených těstovin byl hodnocen s použitím komerční hladké a polohrubé mouky a semoliny. Barva byla měřena pomocí spektrofotometru Minolta CM-2600d. Jednotlivé mouky se odlišovaly v odstínu žluté b*, který byl podle předpokladu nejsytější pro semolinu. Náhrada 20 % základní suroviny moukou z netradičních plodin způsobila průkazné barevné změny, které závisely na typu použité mouky. Změny barvy těstovin jednotlivými plodinami vykázaly v obou ročnících podobné trendy.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Proccedings of Congress of Cereals - their Products and Processing
ISBN
978-963-9732-38-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
DATE
Place of publication
Debrecen
Event location
Debrecen, Hungary
Event date
Oct 27, 2008
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—