Quality and authenticity of honey
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021142" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021142 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalita a autenticita medu
Original language description
Problematika kvality a autenticity medu je v současné době velmi aktuální. Dovozem levných a často ne zcela kvalitních medů ze zemí mimo EU dochází k poškozování nejenom spotřebitelů ale v neposlední řadě i vyspělého českého včelařství. O závažnosti tétoproblematiky svědčí i velký zájem kontrolních orgánů o tuto problematiku. Cílem příspěvku je zhodnotit možnosti detekce autenticity medů. U vybraného souboru medů byl vedle běžných legislativou požadovaných parametrů měřeny i sofistikovanější parametry,které jsou využívány k detekci autenticity medu teprve v poslední době; jedná se o stanovení minoritních cukrů a těkavých látek. Studována byla také problematika určení enzymové aktivity enzymů diastázy a invertázy. Naměřená data byla zpracována pokročilými metodami statistické analýzy.
Czech name
Kvalita a autenticita medu
Czech description
Problematika kvality a autenticity medu je v současné době velmi aktuální. Dovozem levných a často ne zcela kvalitních medů ze zemí mimo EU dochází k poškozování nejenom spotřebitelů ale v neposlední řadě i vyspělého českého včelařství. O závažnosti tétoproblematiky svědčí i velký zájem kontrolních orgánů o tuto problematiku. Cílem příspěvku je zhodnotit možnosti detekce autenticity medů. U vybraného souboru medů byl vedle běžných legislativou požadovaných parametrů měřeny i sofistikovanější parametry,které jsou využívány k detekci autenticity medu teprve v poslední době; jedná se o stanovení minoritních cukrů a těkavých látek. Studována byla také problematika určení enzymové aktivity enzymů diastázy a invertázy. Naměřená data byla zpracována pokročilými metodami statistické analýzy.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků z XXXVIII.symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin,
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
300
Pages from-to
—
Publisher name
VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 26, 2008
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—