All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Emulsifier distribution in fat dispersion

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021173" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021173 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Distribuce emulgátoru v tukových disperzích

  • Original language description

    Byla zkoumána distribuce emulgátoru mezi pevnou a kapalnou fází tukových násad. Modelové tukové násady obsahovaly různý podíl strukturního tuku, což byl plně ztužený bezerukový řepkový olej, kapalný podíl byl tvořen slunečnicovým olejem. Použitými emulgátory byly monokaprinoylglycerol, monolauroylglycerol, monomyristoylglycerol, monopalmitoylglycerol, monostearoylglycerol, monooleoylglycerol, monoarachoylglycerol a monobehenoylglycerol. Separace kapalné a pevná fáze se prováděla dvěmi metodami, na porézních destičkách a odstředěním obou fází. Zastoupení emulgátorů v jednotlivých fázích se stanovilo pomocí vysokoteplotní plynové chromatografie s plamenově-ionizačním detektorem, jako vnitřní standard byl použit methylester kyseliny kaprinové. Jako efektivnější se prokázala separace na porézních destičkách a potvrdilo se, že adsorpce emulgátoru na pevnou fázi tukové násady závisí na triacylglycerolovém složení strukturního tuku.

  • Czech name

    Distribuce emulgátoru v tukových disperzích

  • Czech description

    Byla zkoumána distribuce emulgátoru mezi pevnou a kapalnou fází tukových násad. Modelové tukové násady obsahovaly různý podíl strukturního tuku, což byl plně ztužený bezerukový řepkový olej, kapalný podíl byl tvořen slunečnicovým olejem. Použitými emulgátory byly monokaprinoylglycerol, monolauroylglycerol, monomyristoylglycerol, monopalmitoylglycerol, monostearoylglycerol, monooleoylglycerol, monoarachoylglycerol a monobehenoylglycerol. Separace kapalné a pevná fáze se prováděla dvěmi metodami, na porézních destičkách a odstředěním obou fází. Zastoupení emulgátorů v jednotlivých fázích se stanovilo pomocí vysokoteplotní plynové chromatografie s plamenově-ionizačním detektorem, jako vnitřní standard byl použit methylester kyseliny kaprinové. Jako efektivnější se prokázala separace na porézních destičkách a potvrdilo se, že adsorpce emulgátoru na pevnou fázi tukové násady závisí na triacylglycerolovém složení strukturního tuku.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník přednášek 39. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Výzkumný ústav potravinářského průmyslu

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem

  • Event date

    May 26, 2008

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article