Emulsifier distribution in fat dispersion
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021173" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021173 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Distribuce emulgátoru v tukových disperzích
Original language description
Byla zkoumána distribuce emulgátoru mezi pevnou a kapalnou fází tukových násad. Modelové tukové násady obsahovaly různý podíl strukturního tuku, což byl plně ztužený bezerukový řepkový olej, kapalný podíl byl tvořen slunečnicovým olejem. Použitými emulgátory byly monokaprinoylglycerol, monolauroylglycerol, monomyristoylglycerol, monopalmitoylglycerol, monostearoylglycerol, monooleoylglycerol, monoarachoylglycerol a monobehenoylglycerol. Separace kapalné a pevná fáze se prováděla dvěmi metodami, na porézních destičkách a odstředěním obou fází. Zastoupení emulgátorů v jednotlivých fázích se stanovilo pomocí vysokoteplotní plynové chromatografie s plamenově-ionizačním detektorem, jako vnitřní standard byl použit methylester kyseliny kaprinové. Jako efektivnější se prokázala separace na porézních destičkách a potvrdilo se, že adsorpce emulgátoru na pevnou fázi tukové násady závisí na triacylglycerolovém složení strukturního tuku.
Czech name
Distribuce emulgátoru v tukových disperzích
Czech description
Byla zkoumána distribuce emulgátoru mezi pevnou a kapalnou fází tukových násad. Modelové tukové násady obsahovaly různý podíl strukturního tuku, což byl plně ztužený bezerukový řepkový olej, kapalný podíl byl tvořen slunečnicovým olejem. Použitými emulgátory byly monokaprinoylglycerol, monolauroylglycerol, monomyristoylglycerol, monopalmitoylglycerol, monostearoylglycerol, monooleoylglycerol, monoarachoylglycerol a monobehenoylglycerol. Separace kapalné a pevná fáze se prováděla dvěmi metodami, na porézních destičkách a odstředěním obou fází. Zastoupení emulgátorů v jednotlivých fázích se stanovilo pomocí vysokoteplotní plynové chromatografie s plamenově-ionizačním detektorem, jako vnitřní standard byl použit methylester kyseliny kaprinové. Jako efektivnější se prokázala separace na porézních destičkách a potvrdilo se, že adsorpce emulgátoru na pevnou fázi tukové násady závisí na triacylglycerolovém složení strukturního tuku.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek 39. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
Event date
May 26, 2008
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—