Correlations of antioxidant activity and solubility of caffeic acid and their alkyl esters.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892682" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892682 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Korelace mezi antioxidačním efektem a rozpustností kyseliny kávové a jejích esterů
Original language description
Cílem studie bylo ověřit antioxidační a antibakteriální aktivitu vybraných alkylesterů kyseliny kávové a porovnat tyto vlastnosti s rozpustností a body tání těchto látek. Antibakteriální aktivita byla prokazována u pěti kmenů (Escherichia coli, Bacilluscereus, Listeria monocytogenes, Saccharomyces cerevisiae a Fusarium culmorum). Antioxidační vlastnosti byly provedeny metodou Rancimat a Oxidograf. Pro kyselinu kávovou a jejich alkylestery byla měřena rozpustnost ve vodě, ve vodných roztocích ethanolu aslunečnicového oleje při teplotách (0, 20, 30, 40, 50 a 60 ° C). S rostoucí délkou alkylu (snížení polarity a zvýšení rozpustnosti v oleji) se antioxidační vlastnosti měnily ne příliš výrazně, což znamená, že polární paradox nelze zcela zobecnit na všechny antioxidanty.
Czech name
Korelace mezi antioxidačním efektem a rozpustností kyseliny kávové a jejích esterů
Czech description
Cílem studie bylo ověřit antioxidační a antibakteriální aktivitu vybraných alkylesterů kyseliny kávové a porovnat tyto vlastnosti s rozpustností a body tání těchto látek. Antibakteriální aktivita byla prokazována u pěti kmenů (Escherichia coli, Bacilluscereus, Listeria monocytogenes, Saccharomyces cerevisiae a Fusarium culmorum). Antioxidační vlastnosti byly provedeny metodou Rancimat a Oxidograf. Pro kyselinu kávovou a jejich alkylestery byla měřena rozpustnost ve vodě, ve vodných roztocích ethanolu aslunečnicového oleje při teplotách (0, 20, 30, 40, 50 a 60 ° C). S rostoucí délkou alkylu (snížení polarity a zvýšení rozpustnosti v oleji) se antioxidační vlastnosti měnily ne příliš výrazně, což znamená, že polární paradox nelze zcela zobecnit na všechny antioxidanty.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek 49. Mezinárodní konference o olejích a tucích
ISBN
978-80-86238-84-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
83-88
Publisher name
VŠCHT Praha
Place of publication
Praha
Event location
Staré Splavy
Event date
May 4, 2011
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—