Quality profile of commercial food wheat
Result description
Commercial food wheat (crops 2008-2010, localities L1-L4) were analysed in terms of TKW, TW, PSI hardness and one-stream flour yield. According to PSI rage of 28.5% - 14.2% could be samples sorted as category soft - medium soft/hard - hard. Statisticallywas confirmed the important effect of both crop year and planting place on wheat quality. For milling semi-products the important correlation of SRC lactic acid vs. gluten content and Zeleny test were found.
Keywords
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Jakostní profil komerční potravinářské pšenice
Original language description
Vzorky komerční pšenice (ročníky 2008-2010, lokality L1-L4) byly popsány HTZ, OH, tvrdostí PSI a výtěžností jednomleté mouky a rentční kapacitou. Podle tvrdosti PSI 28,5 - 14,2 % lze vzorky kategorizovat jako měkkou, středně měkkou/středně tvrdou a tvrdou pšenici. Statisticky byl potrvzen jak význam ročníku, tak locality pěstování na kvalitu pšenice. Korelace prokázaly vazbu RK kyseliny mléčné mlýnských meziproduktů a kvalitě bílkovin podle Zelenyho.
Czech name
Jakostní profil komerční potravinářské pšenice
Czech description
Vzorky komerční pšenice (ročníky 2008-2010, lokality L1-L4) byly popsány HTZ, OH, tvrdostí PSI a výtěžností jednomleté mouky a rentční kapacitou. Podle tvrdosti PSI 28,5 - 14,2 % lze vzorky kategorizovat jako měkkou, středně měkkou/středně tvrdou a tvrdou pšenici. Statisticky byl potrvzen jak význam ročníku, tak locality pěstování na kvalitu pšenice. Korelace prokázaly vazbu RK kyseliny mléčné mlýnských meziproduktů a kvalitě bílkovin podle Zelenyho.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin "Ingrovy dny"
ISBN
978-80-7375-495-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
141-146
Publisher name
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 3, 2011
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—
Basic information
Result type
D - Article in proceedings
CEP
GM - Food industry
Year of implementation
2011