All
All

What are you looking for?

All
Projects
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Quality profile of commercial food wheat

Result description

Commercial food wheat (crops 2008-2010, localities L1-L4) were analysed in terms of TKW, TW, PSI hardness and one-stream flour yield. According to PSI rage of 28.5% - 14.2% could be samples sorted as category soft - medium soft/hard - hard. Statisticallywas confirmed the important effect of both crop year and planting place on wheat quality. For milling semi-products the important correlation of SRC lactic acid vs. gluten content and Zeleny test were found.

Keywords

SRC valueplanting localitycrop yearwheat quality

The result's identifiers

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Jakostní profil komerční potravinářské pšenice

  • Original language description

    Vzorky komerční pšenice (ročníky 2008-2010, lokality L1-L4) byly popsány HTZ, OH, tvrdostí PSI a výtěžností jednomleté mouky a rentční kapacitou. Podle tvrdosti PSI 28,5 - 14,2 % lze vzorky kategorizovat jako měkkou, středně měkkou/středně tvrdou a tvrdou pšenici. Statisticky byl potrvzen jak význam ročníku, tak locality pěstování na kvalitu pšenice. Korelace prokázaly vazbu RK kyseliny mléčné mlýnských meziproduktů a kvalitě bílkovin podle Zelenyho.

  • Czech name

    Jakostní profil komerční potravinářské pšenice

  • Czech description

    Vzorky komerční pšenice (ročníky 2008-2010, lokality L1-L4) byly popsány HTZ, OH, tvrdostí PSI a výtěžností jednomleté mouky a rentční kapacitou. Podle tvrdosti PSI 28,5 - 14,2 % lze vzorky kategorizovat jako měkkou, středně měkkou/středně tvrdou a tvrdou pšenici. Statisticky byl potrvzen jak význam ročníku, tak locality pěstování na kvalitu pšenice. Korelace prokázaly vazbu RK kyseliny mléčné mlýnských meziproduktů a kvalitě bílkovin podle Zelenyho.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin "Ingrovy dny"

  • ISBN

    978-80-7375-495-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    141-146

  • Publisher name

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 3, 2011

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article