Commercial food wheat as changed by planting locality and crop year effects
Result description
Commercial food wheat (crops 2008-2010, localities L1-L4) were analysed in terms of TKW, TW, PSI hardness and one-stream flour yield. According to PSI rage of 28.5% - 14.2% could be samples sorted as category soft - medium soft/hard - hard. Statisticallywas confirmed the important effect of both crop year and planting place on wheat quality. For milling semi-products the important correlation of SRC lactic acid vs. gluten content and Zeleny test were found.
Keywords
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Komerční potravinářská pšenice - změny vlivem lokality a ročníku pěstování
Original language description
Vzorky komerční pšenice (ročníky 2008-2010, lokality L1-L4) byly popsány HTZ, OH, tvrdostí PSI a výtěžností jednomleté mouky a rentční kapacitou. Podle tvrdosti PSI 28,5 - 14,2 % lze vzorky kategorizovat jako měkkou, středně měkkou/středně tvrdou a tvrdou pšenici. Statisticky byl potrvzen jak význam ročníku, tak locality pěstování na kvalitu pšenice. Korelace prokázaly vazbu RK kyseliny mléčné mlýnských meziproduktů a kvalitě bílkovin podle Zelenyho.
Czech name
Komerční potravinářská pšenice - změny vlivem lokality a ročníku pěstování
Czech description
Vzorky komerční pšenice (ročníky 2008-2010, lokality L1-L4) byly popsány HTZ, OH, tvrdostí PSI a výtěžností jednomleté mouky a rentční kapacitou. Podle tvrdosti PSI 28,5 - 14,2 % lze vzorky kategorizovat jako měkkou, středně měkkou/středně tvrdou a tvrdou pšenici. Statisticky byl potrvzen jak význam ročníku, tak locality pěstování na kvalitu pšenice. Korelace prokázaly vazbu RK kyseliny mléčné mlýnských meziproduktů a kvalitě bílkovin podle Zelenyho.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek, 20. odborný seminář k jakosti potravinářských a krmivářských produktů Mezos, s.r.o.
ISBN
978-80-904468-1-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
33-36
Publisher name
Mezos, s.r.o.
Place of publication
Hradec Králové
Event location
Pardubice
Event date
Oct 26, 2011
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—
Result type
D - Article in proceedings
CEP
GM - Food industry
Year of implementation
2011