All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

New technologies and quality of dairy products.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894886" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894886 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Nové technologie a kvalita mlékárenských výrobků.

  • Original language description

    Kvalita mlékárenských výrobků (a potravin obecně) má několik aspektů. K těm hlavním patří kvalita nutriční, senzorická, mikrobiologická, která úzce souvisí s bezpečností a trvanlivostí. Kvalita mlékárenských výrobků se odvíjí především od kvality suroviny a použité technologie zpracování na finální výrobek. Na zvýšení kvality mlékárenských výrobků v posledních 20 letech se výrazně podílí lepší kvalita suroviny (patrně ve větší míře než u ostatních potravin), ale i nové technologie. Zvýšení kvality se týká zejména vyšší bezpečnosti a delší trvanlivosti výrobků. Podíl na tom má kromě kvality suroviny, hygieny a sanitace ve výrobě i dokonalejší balení výrobků. Novými technologiemi jsou obvykle míněny postupy alternativní ke stávajícím postupům tepelného ošetření (ohmický, mikrovlnný a infračervený ohřev, UV a gama záření, ultrazvuk, vysoký tlak, pulzní elektrické pole). Přes mnohaletý výzkum v této oblasti je zatím praktická využitelnost těchto technologií pro mléko a mlékárenské výrobky

  • Czech name

    Nové technologie a kvalita mlékárenských výrobků.

  • Czech description

    Kvalita mlékárenských výrobků (a potravin obecně) má několik aspektů. K těm hlavním patří kvalita nutriční, senzorická, mikrobiologická, která úzce souvisí s bezpečností a trvanlivostí. Kvalita mlékárenských výrobků se odvíjí především od kvality suroviny a použité technologie zpracování na finální výrobek. Na zvýšení kvality mlékárenských výrobků v posledních 20 letech se výrazně podílí lepší kvalita suroviny (patrně ve větší míře než u ostatních potravin), ale i nové technologie. Zvýšení kvality se týká zejména vyšší bezpečnosti a delší trvanlivosti výrobků. Podíl na tom má kromě kvality suroviny, hygieny a sanitace ve výrobě i dokonalejší balení výrobků. Novými technologiemi jsou obvykle míněny postupy alternativní ke stávajícím postupům tepelného ošetření (ohmický, mikrovlnný a infračervený ohřev, UV a gama záření, ultrazvuk, vysoký tlak, pulzní elektrické pole). Přes mnohaletý výzkum v této oblasti je zatím praktická využitelnost těchto technologií pro mléko a mlékárenské výrobky

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/FR-TI1%2F470" target="_blank" >FR-TI1/470: *Progressive technology of salty cheese whey processing</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XLII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-839-9

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    6-9

  • Publisher name

    VŠCHT Praha

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    May 21, 2012

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article