All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Quality assessment of dry fermented sausage "Lovecký salám" on the Czech food market

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896873" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896873 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Hodnocení kvality loveckých salámů na českém trhu

  • Original language description

    Lovecké salámy patří do skupiny trvanlivých fermentovaných masných výrobků, které jsou oblíbené pro svou delší dobu trvanlivosti a specifické organoleptické vlastnosti. Výrobek může být uváděn na trh ve dvou variantách: splňující požadavky národní legislativy, anebo splňující přísnější kritéria evropské specifikace. Pokud by výrobek splňoval přísnější požadavky na složení a uvádění výrobku na trh, může být certifikován chráněným označením tradičního výrobku ?Zaručená tradiční specialita?. S cílem tuto možnost potvrdit a doporučit ji výrobcům, jsme provedli hodnocení kvality loveckých salámů ve vzorcích od šesti českých producentů. Změřili jsme vybrané fyzikálně-chemické parametry, a také jsme zhodnotili senzorickou jakost výrobků. Ve vzorcích jsme stanovili aktivitu vody, obsah tuku a rovněž byl vypočten obsah masa a čistých svalových bílkovin. Aktivita vody byla stanovena na Aw-metru, obsah tuku byl změřen gravimetricky po Soxhletově extrakci a obsah masa a čistých svalových bílkovin

  • Czech name

    Hodnocení kvality loveckých salámů na českém trhu

  • Czech description

    Lovecké salámy patří do skupiny trvanlivých fermentovaných masných výrobků, které jsou oblíbené pro svou delší dobu trvanlivosti a specifické organoleptické vlastnosti. Výrobek může být uváděn na trh ve dvou variantách: splňující požadavky národní legislativy, anebo splňující přísnější kritéria evropské specifikace. Pokud by výrobek splňoval přísnější požadavky na složení a uvádění výrobku na trh, může být certifikován chráněným označením tradičního výrobku ?Zaručená tradiční specialita?. S cílem tuto možnost potvrdit a doporučit ji výrobcům, jsme provedli hodnocení kvality loveckých salámů ve vzorcích od šesti českých producentů. Změřili jsme vybrané fyzikálně-chemické parametry, a také jsme zhodnotili senzorickou jakost výrobků. Ve vzorcích jsme stanovili aktivitu vody, obsah tuku a rovněž byl vypočten obsah masa a čistých svalových bílkovin. Aktivita vody byla stanovena na Aw-metru, obsah tuku byl změřen gravimetricky po Soxhletově extrakci a obsah masa a čistých svalových bílkovin

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    68

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    63-66

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database