Quality assessment of dry fermented sausage "Lovecký salám" on the Czech food market
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896873" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896873 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení kvality loveckých salámů na českém trhu
Original language description
Lovecké salámy patří do skupiny trvanlivých fermentovaných masných výrobků, které jsou oblíbené pro svou delší dobu trvanlivosti a specifické organoleptické vlastnosti. Výrobek může být uváděn na trh ve dvou variantách: splňující požadavky národní legislativy, anebo splňující přísnější kritéria evropské specifikace. Pokud by výrobek splňoval přísnější požadavky na složení a uvádění výrobku na trh, může být certifikován chráněným označením tradičního výrobku ?Zaručená tradiční specialita?. S cílem tuto možnost potvrdit a doporučit ji výrobcům, jsme provedli hodnocení kvality loveckých salámů ve vzorcích od šesti českých producentů. Změřili jsme vybrané fyzikálně-chemické parametry, a také jsme zhodnotili senzorickou jakost výrobků. Ve vzorcích jsme stanovili aktivitu vody, obsah tuku a rovněž byl vypočten obsah masa a čistých svalových bílkovin. Aktivita vody byla stanovena na Aw-metru, obsah tuku byl změřen gravimetricky po Soxhletově extrakci a obsah masa a čistých svalových bílkovin
Czech name
Hodnocení kvality loveckých salámů na českém trhu
Czech description
Lovecké salámy patří do skupiny trvanlivých fermentovaných masných výrobků, které jsou oblíbené pro svou delší dobu trvanlivosti a specifické organoleptické vlastnosti. Výrobek může být uváděn na trh ve dvou variantách: splňující požadavky národní legislativy, anebo splňující přísnější kritéria evropské specifikace. Pokud by výrobek splňoval přísnější požadavky na složení a uvádění výrobku na trh, může být certifikován chráněným označením tradičního výrobku ?Zaručená tradiční specialita?. S cílem tuto možnost potvrdit a doporučit ji výrobcům, jsme provedli hodnocení kvality loveckých salámů ve vzorcích od šesti českých producentů. Změřili jsme vybrané fyzikálně-chemické parametry, a také jsme zhodnotili senzorickou jakost výrobků. Ve vzorcích jsme stanovili aktivitu vody, obsah tuku a rovněž byl vypočten obsah masa a čistých svalových bílkovin. Aktivita vody byla stanovena na Aw-metru, obsah tuku byl změřen gravimetricky po Soxhletově extrakci a obsah masa a čistých svalových bílkovin
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
68
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
63-66
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—