New Possibilities of the Monitoring of the Meat Freshness
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43899673" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43899673 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/14:43897427
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nové možnosti sledování čerstvosti masa
Original language description
Čerstvost je jednou z důležitých vlastností masa, proto se dnes hledají nové metody, které by hodnotily čerstvost na základě velkého počtu markerů. Jako jedna z možností se nabízí technika DART ve spojení s TOF-MS. Výstupem je hmotnostní spektrum, ve kterém je možné sledovat nespočet markerů. Pro extrakci nízkomolekulárních látek bylo vyzkoušeno pět různých extrakčních činidel a směsí (demineralizovaná voda, methanol, toluen, chloroform-methanol (2:1) a isopropanol-hexan (2:1)), pro rozlišení vzorků se ukázaly jako nejvhodnější methanol a toluen. Data z hmotnostních spekter byla podrobena analýze hlavních komponent. Ze získaných výsledků vyplývá, že DART ve spojení s TOF-MS lze použít pro rozlišení masa na základě jeho čerstvosti, protože hodnoty pro čerstvé a staré vzorky byly od sebe zcela odděleny.
Czech name
Nové možnosti sledování čerstvosti masa
Czech description
Čerstvost je jednou z důležitých vlastností masa, proto se dnes hledají nové metody, které by hodnotily čerstvost na základě velkého počtu markerů. Jako jedna z možností se nabízí technika DART ve spojení s TOF-MS. Výstupem je hmotnostní spektrum, ve kterém je možné sledovat nespočet markerů. Pro extrakci nízkomolekulárních látek bylo vyzkoušeno pět různých extrakčních činidel a směsí (demineralizovaná voda, methanol, toluen, chloroform-methanol (2:1) a isopropanol-hexan (2:1)), pro rozlišení vzorků se ukázaly jako nejvhodnější methanol a toluen. Data z hmotnostních spekter byla podrobena analýze hlavních komponent. Ze získaných výsledků vyplývá, že DART ve spojení s TOF-MS lze použít pro rozlišení masa na základě jeho čerstvosti, protože hodnoty pro čerstvé a staré vzorky byly od sebe zcela odděleny.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Volume of the periodical
109
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
129-134
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—