Baby food based on by-products of fruit processing
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900306" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900306 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoSEA.pdf" target="_blank" >http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0025138/cyvNyz7Sm3d4rUJZVX5RaraCoSEA.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Dětská výživa na bázi vedlejších produktů zpracování ovoce
Original language description
Předmětem funkčního vzorku je dětská výživa využívající vedlejší produkty potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů) jako zahušťovadla. Základní složka tohoto výrobku je jablečné pyré a sušený jablečný odpad, upravený v drtiči na jemný prášek. Přídavek tohoto zahušťovadla zvyšuje reologické vlastnosti (zvyšuje viskozitu). Jako klasické zahušťovadla, které upravují reologické vlastnosti, se v dětských výživách využívá rýžový škrob, který je ovšem negativně hodnocen ze strany spotřebitelů. Přídavek vedlejších produktů z jablek do dětských přesnídávek pak zlepšuje technologické vlastnosti (vysoká viskozita). Hlavním přínosem je navyšování obsahu vlákniny, minerálních látek a senzorických vlastností v tomto typu výrobků. Přídavkem sušených jablečných výlisků dojde především k nárůstu vlákniny. Předpokládanými výrobky, které mohou být jablečnými výlisky fortifikovány, jsou kojenecké výživy vyrobené z meruněk, jahod, broskví, hrušek apod.
Czech name
Dětská výživa na bázi vedlejších produktů zpracování ovoce
Czech description
Předmětem funkčního vzorku je dětská výživa využívající vedlejší produkty potravinářského průmyslu (odpadu z jablek při výrobě šťáv, dření a kompotů) jako zahušťovadla. Základní složka tohoto výrobku je jablečné pyré a sušený jablečný odpad, upravený v drtiči na jemný prášek. Přídavek tohoto zahušťovadla zvyšuje reologické vlastnosti (zvyšuje viskozitu). Jako klasické zahušťovadla, které upravují reologické vlastnosti, se v dětských výživách využívá rýžový škrob, který je ovšem negativně hodnocen ze strany spotřebitelů. Přídavek vedlejších produktů z jablek do dětských přesnídávek pak zlepšuje technologické vlastnosti (vysoká viskozita). Hlavním přínosem je navyšování obsahu vlákniny, minerálních látek a senzorických vlastností v tomto typu výrobků. Přídavkem sušených jablečných výlisků dojde především k nárůstu vlákniny. Předpokládanými výrobky, které mohou být jablečnými výlisky fortifikovány, jsou kojenecké výživy vyrobené z meruněk, jahod, broskví, hrušek apod.
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TA04011188" target="_blank" >TA04011188: Development of a new food products based on byproducts of food processing</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
11/2015
Numerical identification
—
Technical parameters
Smlouva o účasti na řešení projektu "Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu" mezi VŠCHT Praha a Lady Marmelade s r.o. uzavřena dne 10. 10. 2014.
Economical parameters
Výrobek je zcela nový, dojde k navýšení kapacity výroby a navýšení sortimentu o tento druh výrobku. Předpokládané zisky spojené s výrobou tohoto výrobku lze očekávat v řádu statisíců korun.
Application category by cost
—
Owner IČO
60461373
Owner name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Licence fee requirement
—
Web page
—