All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Monosodium glutamate - do we have anything to fear?

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900528" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900528 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Glutamát - musíme se bát?

  • Original language description

    Kyselina glutamová byla objevena v roce 1866 a v roce 1907 byly popsány i její chuťové vlastnosti včetně solí. Brzy se její soli začaly používat jako ochucovadlo pokrmů, protože vykazovaly jedinečnou chuť odlišnou od sladké, slané, kyselé a hořké. Jejichchuť byla popsána japonským slovem umami, což v překladu znamená delikatesní. Diskuse o zařazení chutě umami mezi základní chutě byly ukončeny na konci dvacátého století, kdy byly objeveny receptory pro její vnímání. V současnosti jsou soli kyseliny glutamové jedny z nejpoužívanějších přídatných látek, ale vedou se diskuse o jejich účincích na lidské zdraví. Článek se pokouší shrnout nejčastější výhrady a naše dosavadní znalosti o této látce.

  • Czech name

    Glutamát - musíme se bát?

  • Czech description

    Kyselina glutamová byla objevena v roce 1866 a v roce 1907 byly popsány i její chuťové vlastnosti včetně solí. Brzy se její soli začaly používat jako ochucovadlo pokrmů, protože vykazovaly jedinečnou chuť odlišnou od sladké, slané, kyselé a hořké. Jejichchuť byla popsána japonským slovem umami, což v překladu znamená delikatesní. Diskuse o zařazení chutě umami mezi základní chutě byly ukončeny na konci dvacátého století, kdy byly objeveny receptory pro její vnímání. V současnosti jsou soli kyseliny glutamové jedny z nejpoužívanějších přídatných látek, ale vedou se diskuse o jejich účincích na lidské zdraví. Článek se pokouší shrnout nejčastější výhrady a naše dosavadní znalosti o této látce.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    2015

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    5-8

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database