Monosodium glutamate - do we have anything to fear?
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900528" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900528 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Glutamát - musíme se bát?
Original language description
Kyselina glutamová byla objevena v roce 1866 a v roce 1907 byly popsány i její chuťové vlastnosti včetně solí. Brzy se její soli začaly používat jako ochucovadlo pokrmů, protože vykazovaly jedinečnou chuť odlišnou od sladké, slané, kyselé a hořké. Jejichchuť byla popsána japonským slovem umami, což v překladu znamená delikatesní. Diskuse o zařazení chutě umami mezi základní chutě byly ukončeny na konci dvacátého století, kdy byly objeveny receptory pro její vnímání. V současnosti jsou soli kyseliny glutamové jedny z nejpoužívanějších přídatných látek, ale vedou se diskuse o jejich účincích na lidské zdraví. Článek se pokouší shrnout nejčastější výhrady a naše dosavadní znalosti o této látce.
Czech name
Glutamát - musíme se bát?
Czech description
Kyselina glutamová byla objevena v roce 1866 a v roce 1907 byly popsány i její chuťové vlastnosti včetně solí. Brzy se její soli začaly používat jako ochucovadlo pokrmů, protože vykazovaly jedinečnou chuť odlišnou od sladké, slané, kyselé a hořké. Jejichchuť byla popsána japonským slovem umami, což v překladu znamená delikatesní. Diskuse o zařazení chutě umami mezi základní chutě byly ukončeny na konci dvacátého století, kdy byly objeveny receptory pro její vnímání. V současnosti jsou soli kyseliny glutamové jedny z nejpoužívanějších přídatných látek, ale vedou se diskuse o jejich účincích na lidské zdraví. Článek se pokouší shrnout nejčastější výhrady a naše dosavadní znalosti o této látce.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2015
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
5-8
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—