Growth of selected probiotic strains in bovine colostrum.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900576" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900576 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Potenciál kravského kolostra pro výrobu funkčních potravin v kombinaci s probiotiky.
Original language description
Kolostrum obsahuje celou řadu nutričních a bioaktivních látek používaných pro výrobu doplňků stravy nebo funkčních potravin. Naším cílem bylo otestovat možnost kombinace kravského kolostra a probiotik za účelem vývoje nového výrobku využívajícího jejich pozitivní benefity na lidské zdraví. Nejprve bylo u vzorků kravského kolostra stanoveno základní chemické složení a koncentrace bioaktivních látek (laktoferin, laktoperoxidasa, lysozym, IgG, minerálních látek a vitamínů) a poté byly po pasteraci vzorky inokulovány vybraným souborem probiotických kmenů. Počty probiotických mikroorganismů po 24-hodinové kultivaci byly u většiny vzorků 107-108 KTJ/ml. Stanovené výsledky naznačují, že antimikrobiální efekt bioaktivních látek v kolostru závisí na jejich koncentraci, ale i na jejich synergickém působení.
Czech name
Potenciál kravského kolostra pro výrobu funkčních potravin v kombinaci s probiotiky.
Czech description
Kolostrum obsahuje celou řadu nutričních a bioaktivních látek používaných pro výrobu doplňků stravy nebo funkčních potravin. Naším cílem bylo otestovat možnost kombinace kravského kolostra a probiotik za účelem vývoje nového výrobku využívajícího jejich pozitivní benefity na lidské zdraví. Nejprve bylo u vzorků kravského kolostra stanoveno základní chemické složení a koncentrace bioaktivních látek (laktoferin, laktoperoxidasa, lysozym, IgG, minerálních látek a vitamínů) a poté byly po pasteraci vzorky inokulovány vybraným souborem probiotických kmenů. Počty probiotických mikroorganismů po 24-hodinové kultivaci byly u většiny vzorků 107-108 KTJ/ml. Stanovené výsledky naznačují, že antimikrobiální efekt bioaktivních látek v kolostru závisí na jejich koncentraci, ale i na jejich synergickém působení.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210376" target="_blank" >QJ1210376: Colostrum as a source of new primary products in food and food supplements characterized by improved dietary properties and high content of natural biologically active substances.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
Neuveden
Issue of the periodical within the volume
149
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
7-10
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—