The undeclared coloring of products made from red and blue fruits: the possibility of proof.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43900023" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43900023 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nedeklarované přibarvování výrobků z červeného a modrého ovoce: možnosti prokázání
Original language description
Falšování potravin zůstává i v současnosti vážným problémem. Mezi často falšované komodity patří výrobky z ovoce a zeleniny (jako např. nápoje, sirupy a džemy z červeného a modrého ovoce). Speciálním příkladem porušení autenticity výrobků z ovoce je jeho nedeklarované přibarvování, které může maskovat nižší podíl ovoce, použití méně kvalitní suroviny apod. Mezi ovocné/zeleninové druhy, které se používají k přibarvování, patří černá mrkev, aronie, černý bez, hroznové víno, granátové jablko a červená řepa. Intenzitu a odstín červené a modré barvy v ovoci a zelenině udávají především jednotlivé antokyany, betalainy a karotenoidy, které jsou pro daný druh charakteristické. Pro odhalení nedeklarovaného přibarvení je možné využít analýzu typického profilu antokyanů metodu HPLC.
Czech name
Nedeklarované přibarvování výrobků z červeného a modrého ovoce: možnosti prokázání
Czech description
Falšování potravin zůstává i v současnosti vážným problémem. Mezi často falšované komodity patří výrobky z ovoce a zeleniny (jako např. nápoje, sirupy a džemy z červeného a modrého ovoce). Speciálním příkladem porušení autenticity výrobků z ovoce je jeho nedeklarované přibarvování, které může maskovat nižší podíl ovoce, použití méně kvalitní suroviny apod. Mezi ovocné/zeleninové druhy, které se používají k přibarvování, patří černá mrkev, aronie, černý bez, hroznové víno, granátové jablko a červená řepa. Intenzitu a odstín červené a modré barvy v ovoci a zelenině udávají především jednotlivé antokyany, betalainy a karotenoidy, které jsou pro daný druh charakteristické. Pro odhalení nedeklarovaného přibarvení je možné využít analýzu typického profilu antokyanů metodu HPLC.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Volume of the periodical
110
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
4-10
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—