All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The undeclared coloring of products made from red and blue fruits: the possibility of proof.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43900023" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43900023 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Nedeklarované přibarvování výrobků z červeného a modrého ovoce: možnosti prokázání

  • Original language description

    Falšování potravin zůstává i v současnosti vážným problémem. Mezi často falšované komodity patří výrobky z ovoce a zeleniny (jako např. nápoje, sirupy a džemy z červeného a modrého ovoce). Speciálním příkladem porušení autenticity výrobků z ovoce je jeho nedeklarované přibarvování, které může maskovat nižší podíl ovoce, použití méně kvalitní suroviny apod. Mezi ovocné/zeleninové druhy, které se používají k přibarvování, patří černá mrkev, aronie, černý bez, hroznové víno, granátové jablko a červená řepa. Intenzitu a odstín červené a modré barvy v ovoci a zelenině udávají především jednotlivé antokyany, betalainy a karotenoidy, které jsou pro daný druh charakteristické. Pro odhalení nedeklarovaného přibarvení je možné využít analýzu typického profilu antokyanů metodu HPLC.

  • Czech name

    Nedeklarované přibarvování výrobků z červeného a modrého ovoce: možnosti prokázání

  • Czech description

    Falšování potravin zůstává i v současnosti vážným problémem. Mezi často falšované komodity patří výrobky z ovoce a zeleniny (jako např. nápoje, sirupy a džemy z červeného a modrého ovoce). Speciálním příkladem porušení autenticity výrobků z ovoce je jeho nedeklarované přibarvování, které může maskovat nižší podíl ovoce, použití méně kvalitní suroviny apod. Mezi ovocné/zeleninové druhy, které se používají k přibarvování, patří černá mrkev, aronie, černý bez, hroznové víno, granátové jablko a červená řepa. Intenzitu a odstín červené a modré barvy v ovoci a zelenině udávají především jednotlivé antokyany, betalainy a karotenoidy, které jsou pro daný druh charakteristické. Pro odhalení nedeklarovaného přibarvení je možné využít analýzu typického profilu antokyanů metodu HPLC.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    110

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    4-10

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database