Analytical challenges in determining 'masked' mycotoxins in food crops and product thereof.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901811" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901811 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Analytické aspekty stanovení maskovaných mykotoxinů v potravinářských plodinách a odvozených produktech
Original language description
Mykotoxiny mohou být stejně jako další xenobiotika částečně metabolizovány, např. napadenými rostlinami. Tyto metabolity jsou označovány jako konjugované formy ("maskované" mykotoxiny), dále mohou být inkorporované v makromolekulách (vázané mykotoxiny). Většina dosud popsaných konjugovaných mykotoxinů vzniká prostřednictvím detoxifikačních cest napadených rostlin, během produkce či zpracování potravin, některé maskované mykotoxiny mohou být dokonce produkovány přímo mikromycetami. Především vývoj analytických instrumentací v posledních dekádě umožnil identifikaci mnoha desítek mykotoxinových konjugátů (Berthiller a kol., 2009; Berthiller a kol., 2013). Hlavním problémem v souvislosti s konjugovanými mykotoxiny je jejich potenciální uvolnění a nárůst hladin nativního mykotoxinu, k čemuž by mohlo dojít např. v gastrointenstinálním traktu lidí či hospodářských zvířat (Berthiller a kol., 2009; Dall'Erta a kol., 2013). Obecně je analýza konjugovaných forem mykotoxinů značně komplikovaná, a to především díky jejich vyšší polaritě, tudíž nízké výtěžnosti a nedostupnosti analytických standardů mimo deoxynivalenol-3-glukosid (Berthiller a kol., 2005). Předkládaná studie shrnuje poznatky získané v analýze mykotoxinů a jejich konjugovaných forem získaných na Ústavu analýzy potravin a výživy v posledních několika letech se zaměřením především na deoxynivalenol (DON), hlavní trichothecen typu B, který bývá označován jako marker mykotoxinové kontaminace cereálií. První část studie je zaměřena na analýzu cereálií a piva, kde byly mimo DON a DON-3-glukosid detekovány i oligoglykolysované formy DON v rámci výroby piva a komerčně dotupných vzorcích piva (Lancova a kol., 2008; Zachariasova a kol., 2008; Kostelanska a kol., 2009; Zachariasova a kol., 2012). Druhá část studie je zaměřena na zhodnocení aplikace imunochemických metod v analýze mykotoxinů se zaměřením na DON.
Czech name
Analytické aspekty stanovení maskovaných mykotoxinů v potravinářských plodinách a odvozených produktech
Czech description
Mykotoxiny mohou být stejně jako další xenobiotika částečně metabolizovány, např. napadenými rostlinami. Tyto metabolity jsou označovány jako konjugované formy ("maskované" mykotoxiny), dále mohou být inkorporované v makromolekulách (vázané mykotoxiny). Většina dosud popsaných konjugovaných mykotoxinů vzniká prostřednictvím detoxifikačních cest napadených rostlin, během produkce či zpracování potravin, některé maskované mykotoxiny mohou být dokonce produkovány přímo mikromycetami. Především vývoj analytických instrumentací v posledních dekádě umožnil identifikaci mnoha desítek mykotoxinových konjugátů (Berthiller a kol., 2009; Berthiller a kol., 2013). Hlavním problémem v souvislosti s konjugovanými mykotoxiny je jejich potenciální uvolnění a nárůst hladin nativního mykotoxinu, k čemuž by mohlo dojít např. v gastrointenstinálním traktu lidí či hospodářských zvířat (Berthiller a kol., 2009; Dall'Erta a kol., 2013). Obecně je analýza konjugovaných forem mykotoxinů značně komplikovaná, a to především díky jejich vyšší polaritě, tudíž nízké výtěžnosti a nedostupnosti analytických standardů mimo deoxynivalenol-3-glukosid (Berthiller a kol., 2005). Předkládaná studie shrnuje poznatky získané v analýze mykotoxinů a jejich konjugovaných forem získaných na Ústavu analýzy potravin a výživy v posledních několika letech se zaměřením především na deoxynivalenol (DON), hlavní trichothecen typu B, který bývá označován jako marker mykotoxinové kontaminace cereálií. První část studie je zaměřena na analýzu cereálií a piva, kde byly mimo DON a DON-3-glukosid detekovány i oligoglykolysované formy DON v rámci výroby piva a komerčně dotupných vzorcích piva (Lancova a kol., 2008; Zachariasova a kol., 2008; Kostelanska a kol., 2009; Zachariasova a kol., 2012). Druhá část studie je zaměřena na zhodnocení aplikace imunochemických metod v analýze mykotoxinů se zaměřením na DON.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LO1601" target="_blank" >LO1601: Prague University Analytical Centre II and III - NPU 2015-2020</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Zborník přednášok z konferencie Mykotoxíny 2016
ISBN
978-80-89597-43-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
12-14
Publisher name
Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie (FCHPT STU)
Place of publication
Bratislava
Event location
Bratislava
Event date
Sep 22, 2016
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—