All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Analytical challenges in determining 'masked' mycotoxins in food crops and product thereof.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901811" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901811 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Analytické aspekty stanovení maskovaných mykotoxinů v potravinářských plodinách a odvozených produktech

  • Original language description

    Mykotoxiny mohou být stejně jako další xenobiotika částečně metabolizovány, např. napadenými rostlinami. Tyto metabolity jsou označovány jako konjugované formy ("maskované" mykotoxiny), dále mohou být inkorporované v makromolekulách (vázané mykotoxiny). Většina dosud popsaných konjugovaných mykotoxinů vzniká prostřednictvím detoxifikačních cest napadených rostlin, během produkce či zpracování potravin, některé maskované mykotoxiny mohou být dokonce produkovány přímo mikromycetami. Především vývoj analytických instrumentací v posledních dekádě umožnil identifikaci mnoha desítek mykotoxinových konjugátů (Berthiller a kol., 2009; Berthiller a kol., 2013). Hlavním problémem v souvislosti s konjugovanými mykotoxiny je jejich potenciální uvolnění a nárůst hladin nativního mykotoxinu, k čemuž by mohlo dojít např. v gastrointenstinálním traktu lidí či hospodářských zvířat (Berthiller a kol., 2009; Dall'Erta a kol., 2013). Obecně je analýza konjugovaných forem mykotoxinů značně komplikovaná, a to především díky jejich vyšší polaritě, tudíž nízké výtěžnosti a nedostupnosti analytických standardů mimo deoxynivalenol-3-glukosid (Berthiller a kol., 2005). Předkládaná studie shrnuje poznatky získané v analýze mykotoxinů a jejich konjugovaných forem získaných na Ústavu analýzy potravin a výživy v posledních několika letech se zaměřením především na deoxynivalenol (DON), hlavní trichothecen typu B, který bývá označován jako marker mykotoxinové kontaminace cereálií. První část studie je zaměřena na analýzu cereálií a piva, kde byly mimo DON a DON-3-glukosid detekovány i oligoglykolysované formy DON v rámci výroby piva a komerčně dotupných vzorcích piva (Lancova a kol., 2008; Zachariasova a kol., 2008; Kostelanska a kol., 2009; Zachariasova a kol., 2012). Druhá část studie je zaměřena na zhodnocení aplikace imunochemických metod v analýze mykotoxinů se zaměřením na DON.

  • Czech name

    Analytické aspekty stanovení maskovaných mykotoxinů v potravinářských plodinách a odvozených produktech

  • Czech description

    Mykotoxiny mohou být stejně jako další xenobiotika částečně metabolizovány, např. napadenými rostlinami. Tyto metabolity jsou označovány jako konjugované formy ("maskované" mykotoxiny), dále mohou být inkorporované v makromolekulách (vázané mykotoxiny). Většina dosud popsaných konjugovaných mykotoxinů vzniká prostřednictvím detoxifikačních cest napadených rostlin, během produkce či zpracování potravin, některé maskované mykotoxiny mohou být dokonce produkovány přímo mikromycetami. Především vývoj analytických instrumentací v posledních dekádě umožnil identifikaci mnoha desítek mykotoxinových konjugátů (Berthiller a kol., 2009; Berthiller a kol., 2013). Hlavním problémem v souvislosti s konjugovanými mykotoxiny je jejich potenciální uvolnění a nárůst hladin nativního mykotoxinu, k čemuž by mohlo dojít např. v gastrointenstinálním traktu lidí či hospodářských zvířat (Berthiller a kol., 2009; Dall'Erta a kol., 2013). Obecně je analýza konjugovaných forem mykotoxinů značně komplikovaná, a to především díky jejich vyšší polaritě, tudíž nízké výtěžnosti a nedostupnosti analytických standardů mimo deoxynivalenol-3-glukosid (Berthiller a kol., 2005). Předkládaná studie shrnuje poznatky získané v analýze mykotoxinů a jejich konjugovaných forem získaných na Ústavu analýzy potravin a výživy v posledních několika letech se zaměřením především na deoxynivalenol (DON), hlavní trichothecen typu B, který bývá označován jako marker mykotoxinové kontaminace cereálií. První část studie je zaměřena na analýzu cereálií a piva, kde byly mimo DON a DON-3-glukosid detekovány i oligoglykolysované formy DON v rámci výroby piva a komerčně dotupných vzorcích piva (Lancova a kol., 2008; Zachariasova a kol., 2008; Kostelanska a kol., 2009; Zachariasova a kol., 2012). Druhá část studie je zaměřena na zhodnocení aplikace imunochemických metod v analýze mykotoxinů se zaměřením na DON.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/LO1601" target="_blank" >LO1601: Prague University Analytical Centre II and III - NPU 2015-2020</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Zborník přednášok z konferencie Mykotoxíny 2016

  • ISBN

    978-80-89597-43-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    12-14

  • Publisher name

    Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie (FCHPT STU)

  • Place of publication

    Bratislava

  • Event location

    Bratislava

  • Event date

    Sep 22, 2016

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article