Determination of characteristic gamma-dipeptides of S-alk (en) ylcysteine sulfoxides with L-glutamic acid and their reduced forms in garlic and onion
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43902797" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43902797 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení charakteristických gama-dipeptidů S-alk(en)ylcysteinsulfoxidů s kyselinou L-glutamovou a jejich redukovaných forem v česneku a cibuli
Original language description
Předkládaná metodika umožňuje provést rychlé a spolehlivé stanovení charakteristických dipeptidů a jejich redukovaných forem v česneku a cibuli. Analýza využívá moderní instrumentace založené na ultra-účinné kapalinové chromatografii v kombinaci s tandemově hmotnostní spektrometrií na platformě trojitého kvadrupólu (U-HPLC?MS/MS). Jelikož jsou dipeptidy i jejich redukované formy látky spíše polární, při separaci na reverzní fázi nevykazují dostatečnou retenci, a proto pro ně není tento způsob separace příliš vhodný. Popsaná U-HPLC?MS/MS metodika využívá nový typ analytické kolony BEH Amide, která separuje například vitaminy nebo sacharidy, na polární stacionární fázi (modifikovaný oxid křemičitý). Použití U-HPLC?MS/MS umožňuje analyzovat dipeptidy a jejich redukované formy přímo bez nutnosti derivatizace analytů, která je při využití konvenčních detektorů (UV/VIS/FLD) nutná pro detekci těchto stanovovaných látek. Obvykle se pro derivatizaci využívá oftaldialdehyd(OPA)/2-methylpropan-2-thiol nebo dansylchlorid, tento postup je však náročnější na přípravu vzorku vzhledem k potřebnému derivatizačnímu kroku. Je tedy rychlejší a efektivnější použít metodu U-HPLC?MS/MS, která zvláštní úpravu vzorku nevyžaduje a navíc poskytuje spolehlivou kvalitativní i kvantitativní informaci.
Czech name
Stanovení charakteristických gama-dipeptidů S-alk(en)ylcysteinsulfoxidů s kyselinou L-glutamovou a jejich redukovaných forem v česneku a cibuli
Czech description
Předkládaná metodika umožňuje provést rychlé a spolehlivé stanovení charakteristických dipeptidů a jejich redukovaných forem v česneku a cibuli. Analýza využívá moderní instrumentace založené na ultra-účinné kapalinové chromatografii v kombinaci s tandemově hmotnostní spektrometrií na platformě trojitého kvadrupólu (U-HPLC?MS/MS). Jelikož jsou dipeptidy i jejich redukované formy látky spíše polární, při separaci na reverzní fázi nevykazují dostatečnou retenci, a proto pro ně není tento způsob separace příliš vhodný. Popsaná U-HPLC?MS/MS metodika využívá nový typ analytické kolony BEH Amide, která separuje například vitaminy nebo sacharidy, na polární stacionární fázi (modifikovaný oxid křemičitý). Použití U-HPLC?MS/MS umožňuje analyzovat dipeptidy a jejich redukované formy přímo bez nutnosti derivatizace analytů, která je při využití konvenčních detektorů (UV/VIS/FLD) nutná pro detekci těchto stanovovaných látek. Obvykle se pro derivatizaci využívá oftaldialdehyd(OPA)/2-methylpropan-2-thiol nebo dansylchlorid, tento postup je však náročnější na přípravu vzorku vzhledem k potřebnému derivatizačnímu kroku. Je tedy rychlejší a efektivnější použít metodu U-HPLC?MS/MS, která zvláštní úpravu vzorku nevyžaduje a navíc poskytuje spolehlivou kvalitativní i kvantitativní informaci.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
40101 - Agriculture
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
Česnek, cibule
Regulation ID
UKZUZ 006753/2017
Technical parameters
ISO 9000
Economical parameters
Výhoda výše popsané metodiky přímé analýzy extraktu česneku nebo cibule metodou U-HPLC?MS/MS spočívá především v jednoduché přípravě vzorku bez nutnosti použití zdlouhavých postupů. Náklady na nákup a použití derivatizačních činidel se pohybují řádově ve stovkách Kč/vzorek. Další nespornou výhodou je využití ultra-účinné kapalinové chromatografie, která má oproti konvenční HPLC vyšší separační potenciál, umožňuje významné zkrácení doby analýzy, ale i snížení spotřeby rozpouštědel (acetonitril). To je výhodné jak z ekonomického , tak i z ekologického hlediska snížením množství odpadů. Předpokládá se, že laboratoř, která chce uvedenou metodu zavést, již má zkušenosti s analýzou v systémech LC-MS a vlastní již také HPLC-MS. Implementace metody zahrnuje zjištění aktuálních pracovních charakteristik. Za předpokladu, že by bylo provedeno 20 verifikačních a kontrolních analýz, přičemž provozní náklady na jednu analýzu by byly 1400 Kč, celkové náklady na implementaci by se rovnaly 28 tis. Kč.
Certification body designation
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, Brno, 656 06
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů