All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of products from chia (Salvia hispanica) and linseed on the characteristics of wheat bread

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43914174" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43914174 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv produktů ze semen šalvěje hispánské a lnu olejného na charakteristiky pšeničného pečiva

  • Original language description

    Pekařské výrobky tvoří významný podíl v každodenním stravování a některé netradiční plodiny v kombinaci s pšeničnou moukou lze označit za základ pro nový sortiment potravin, označovaný novel food. Nelze pominout fakt, že pšeničná mouka jako základní recepturní složka pro tradiční cereální výrobky je z hlediska výživy hodnotným zdrojem polysacharidů, bílkovin, některých vitamínů a minerálních látek. Netradiční suroviny ze semen plodin dříve u nás pěstovaných nebo typických např. pro neevropské lokality jsou známé nejen jako donor vlákniny, ale i dalších zdraví prospěšných látek. V současné době jsou předmětem výzkumu plodiny, jejichž semena dávají s vodou slizovitý ?roztok?, zkráceně sliz (angl. mucilage). V něm obsažené hetero-polysacharidy jsou přínosné pro funkci zažívacích orgánů a semena lnu, chia a bazalky patří mezi tradiční produkty k domácímu léčení. Pšeničné pečivo připravené v laboratorních podmínkách z pšeničné světlé mouky standardní pekařské kvality a přídavků různých produktů ze semen lnu olejného, chia a jejich kombinace mělo odlišné charakteristiky, zejména měrný objem a tvar. Mleté produkty z bílých a hnědých semen chia přidávané v suché a hydratované formě se průkazně nelišilo v pozitivním dopadu na měrný objem a tvar pečiva. Přídavek lněné vlákniny s významným nutričním přínosem se naopak projevil zhoršením obou znaků pšeničných výrobků. Uvedené nedostatky výrobků byly kompenzovány 5 % množstvím mletých vzorků bílé chia.

  • Czech name

    Vliv produktů ze semen šalvěje hispánské a lnu olejného na charakteristiky pšeničného pečiva

  • Czech description

    Pekařské výrobky tvoří významný podíl v každodenním stravování a některé netradiční plodiny v kombinaci s pšeničnou moukou lze označit za základ pro nový sortiment potravin, označovaný novel food. Nelze pominout fakt, že pšeničná mouka jako základní recepturní složka pro tradiční cereální výrobky je z hlediska výživy hodnotným zdrojem polysacharidů, bílkovin, některých vitamínů a minerálních látek. Netradiční suroviny ze semen plodin dříve u nás pěstovaných nebo typických např. pro neevropské lokality jsou známé nejen jako donor vlákniny, ale i dalších zdraví prospěšných látek. V současné době jsou předmětem výzkumu plodiny, jejichž semena dávají s vodou slizovitý ?roztok?, zkráceně sliz (angl. mucilage). V něm obsažené hetero-polysacharidy jsou přínosné pro funkci zažívacích orgánů a semena lnu, chia a bazalky patří mezi tradiční produkty k domácímu léčení. Pšeničné pečivo připravené v laboratorních podmínkách z pšeničné světlé mouky standardní pekařské kvality a přídavků různých produktů ze semen lnu olejného, chia a jejich kombinace mělo odlišné charakteristiky, zejména měrný objem a tvar. Mleté produkty z bílých a hnědých semen chia přidávané v suché a hydratované formě se průkazně nelišilo v pozitivním dopadu na měrný objem a tvar pečiva. Přídavek lněné vlákniny s významným nutričním přínosem se naopak projevil zhoršením obou znaků pšeničných výrobků. Uvedené nedostatky výrobků byly kompenzovány 5 % množstvím mletých vzorků bílé chia.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10700 - Other natural sciences

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Production and complex gentle processing of flaxseed and its application in new functional foods</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Pekař a cukrář

  • ISSN

    1213-2403

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    XXVII

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    18-20

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database