Linseed - an oil plant with potential seed for the enrichment of wheat flour
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43914178" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43914178 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Len setý ? olejnina s potenciálním využitím semene pro obohacení pšeničné mouky
Original language description
Pšeničná mouka jako důležitá recepturní složka pro tradiční cereální výrobky je z hlediska výživy hodnotným zdrojem polysacharidů, bílkovin, některých vitamínů a minerálních látek. Netradiční suroviny ze semen plodin dříve u nás pěstovaných jsou známé nejen jako donor vlákniny, ale i dalších zdraví prospěšných látek. V kompozitní směsi s pšeničnou moukou tvoří základ pro nový sortiment potravin, označovaný novel food. V současné době jsou předmětem výzkumu plodiny, jejichž semena dávají s vodou slizovitý ?roztok?, zkráceně sliz (ang. mucilage). V něm obsažené hetero-polysacharidy jsou přínosné pro dobrou funkci zažívacích orgánů. Mezi nejznámější se řadí produkty ze semen lnu, chia a bazalky s tradičním užitím k domácímu léčení. Rozdíly v základních technologických znacích kompozitní mouky připravené z pšeničné světlé mouky standardní pekařské kvality a přídavků lněné vlákniny ze semen tří odrůd lnu olejného (číslo poklesu, Zelenyho test) nebyly průkazné. Přípravu těsta podle reologických zkoušek charakterizuje zvýšení vaznosti a prodloužení doby vývinu bez ohledu na botanický původ a přidané množství lněné vlákniny. Tolerance vůči přehnětení je však nižší ve srovnání s pšeničným těsta. Uvedený negativní vliv částečně kompenzuje prodloužení doby odležení, jak popisuje extenzografická zkouška. Viskozitní chování suspenzí sledovaných kompozitních směsí nejlépe odliší hodnota amylografického maxima, ovlivněná odlišnou gelotvornou schopností jednotlivých typů lněné vlákniny. Měrný objem pečiva z kompozitních směsí byl mírně nižší a výrobky měly méně klenutý tvar ve srovnání s pšeničným. Uvedenou skutečnost pozitivně kompenzují dobré spotřebitelské znaky pečiva, zejména s přídavky lněných produktů ze zlatého lnu Amon a nesporný nutriční přínos.
Czech name
Len setý ? olejnina s potenciálním využitím semene pro obohacení pšeničné mouky
Czech description
Pšeničná mouka jako důležitá recepturní složka pro tradiční cereální výrobky je z hlediska výživy hodnotným zdrojem polysacharidů, bílkovin, některých vitamínů a minerálních látek. Netradiční suroviny ze semen plodin dříve u nás pěstovaných jsou známé nejen jako donor vlákniny, ale i dalších zdraví prospěšných látek. V kompozitní směsi s pšeničnou moukou tvoří základ pro nový sortiment potravin, označovaný novel food. V současné době jsou předmětem výzkumu plodiny, jejichž semena dávají s vodou slizovitý ?roztok?, zkráceně sliz (ang. mucilage). V něm obsažené hetero-polysacharidy jsou přínosné pro dobrou funkci zažívacích orgánů. Mezi nejznámější se řadí produkty ze semen lnu, chia a bazalky s tradičním užitím k domácímu léčení. Rozdíly v základních technologických znacích kompozitní mouky připravené z pšeničné světlé mouky standardní pekařské kvality a přídavků lněné vlákniny ze semen tří odrůd lnu olejného (číslo poklesu, Zelenyho test) nebyly průkazné. Přípravu těsta podle reologických zkoušek charakterizuje zvýšení vaznosti a prodloužení doby vývinu bez ohledu na botanický původ a přidané množství lněné vlákniny. Tolerance vůči přehnětení je však nižší ve srovnání s pšeničným těsta. Uvedený negativní vliv částečně kompenzuje prodloužení doby odležení, jak popisuje extenzografická zkouška. Viskozitní chování suspenzí sledovaných kompozitních směsí nejlépe odliší hodnota amylografického maxima, ovlivněná odlišnou gelotvornou schopností jednotlivých typů lněné vlákniny. Měrný objem pečiva z kompozitních směsí byl mírně nižší a výrobky měly méně klenutý tvar ve srovnání s pšeničným. Uvedenou skutečnost pozitivně kompenzují dobré spotřebitelské znaky pečiva, zejména s přídavky lněných produktů ze zlatého lnu Amon a nesporný nutriční přínos.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Production and complex gentle processing of flaxseed and its application in new functional foods</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlynářské noviny
ISSN
1214-6374
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2017
Issue of the periodical within the volume
neuveden
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
14
Pages from-to
118-131
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—