Characteristics of composite mixtures with additions of products from flaxseed and hispanic sage
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43914232" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43914232 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Charakteristiky kompozitních směsí s přídavky produktů ze lnu olejného a šalvěje hispánské
Original language description
Výsledky zkoušení kompozitních směsí obsahující 2,5 a 5 % lněné vlákniny z odrůd zlatého a hnědého lnu původem z ČR a NZ nepotvrzují průkazné změny technologické kvality proti pšeničné mouce. Přídavek chia (celá mletá semena) se projevil zředěním lepkové struktury a změnou reologického chování nefermentovaného těsta Při přípravě těsta bylo zjištěno zvýšení vaznosti pro všechny směsi s lněnou vlákninou proti pšeničné mouce. Rozdíl (bez ohledu na botanický původ vzorků) o 5 % je charakteristický pro přídavek 2,5 % a zvýšení vaznosti 10 % odpovídá dvojnásobku přidaného množství. Při pokusném pečení bylo zjištěno zvýšení měrného objemu přídavky LV - ČR a mletých chia semen o 30 % proti pšeničnému pečivu bez ohledu na výši přídavku.
Czech name
Charakteristiky kompozitních směsí s přídavky produktů ze lnu olejného a šalvěje hispánské
Czech description
Výsledky zkoušení kompozitních směsí obsahující 2,5 a 5 % lněné vlákniny z odrůd zlatého a hnědého lnu původem z ČR a NZ nepotvrzují průkazné změny technologické kvality proti pšeničné mouce. Přídavek chia (celá mletá semena) se projevil zředěním lepkové struktury a změnou reologického chování nefermentovaného těsta Při přípravě těsta bylo zjištěno zvýšení vaznosti pro všechny směsi s lněnou vlákninou proti pšeničné mouce. Rozdíl (bez ohledu na botanický původ vzorků) o 5 % je charakteristický pro přídavek 2,5 % a zvýšení vaznosti 10 % odpovídá dvojnásobku přidaného množství. Při pokusném pečení bylo zjištěno zvýšení měrného objemu přídavky LV - ČR a mletých chia semen o 30 % proti pšeničnému pečivu bez ohledu na výši přídavku.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
10700 - Other natural sciences
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Production and complex gentle processing of flaxseed and its application in new functional foods</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ; XLVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-995-2
ISSN
1802-1433
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
4
Pages from-to
48-51
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 22, 2017
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—