Use of Electrochemical Impedance Spectroscopy to Verify Orange Juice Authenticity
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43914253" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43914253 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22340/17:43914253
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití impedanční spektroskopie pro hodnocení autenticity pomerančových šťáv
Original language description
Měření elektrické impedance umožňuje charakterizaci studované matice neinvazivně a v reálném čase. Naše práce byla zaměřena na ověření metody elektrochemické impedance spektroskopie pro rychlé potvrzení autenticity pomerančového džusu. Pro účely experimentu byly testované vzorky pomerančové šťávy zředěny vodou a obohaceny o cukry a kyselinu citronovou, protože tento typ falšování a zvolené koncentrace přidaných látek odpovídají nejpravděpodobnějším prostředkům zavádějících zákazníků v případě ovocné šťávy. Analýza elektrochemických parametrů testovaných vzorků byla provedena v impedančním článku s rovinnými elektrodami s napětím 0,5 V a frekvencí v rozmezí od 50 Hz do 1 MHz. Výsledky měření ukazují, že metoda umožňuje rychlé a jednoduché testování kvality pomerančové šťávy vyrobené z koncentrátu; konkrétněji umožňuje detekci ředění 100% šťávy s 20 nebo více procenty vody nebo s přídavkem cukru. Jako takový lze tuto metodu doporučit jako další postup ochrany spotřebitele a předcházení nekalé soutěži mezi výrobci.
Czech name
Využití impedanční spektroskopie pro hodnocení autenticity pomerančových šťáv
Czech description
Měření elektrické impedance umožňuje charakterizaci studované matice neinvazivně a v reálném čase. Naše práce byla zaměřena na ověření metody elektrochemické impedance spektroskopie pro rychlé potvrzení autenticity pomerančového džusu. Pro účely experimentu byly testované vzorky pomerančové šťávy zředěny vodou a obohaceny o cukry a kyselinu citronovou, protože tento typ falšování a zvolené koncentrace přidaných látek odpovídají nejpravděpodobnějším prostředkům zavádějících zákazníků v případě ovocné šťávy. Analýza elektrochemických parametrů testovaných vzorků byla provedena v impedančním článku s rovinnými elektrodami s napětím 0,5 V a frekvencí v rozmezí od 50 Hz do 1 MHz. Výsledky měření ukazují, že metoda umožňuje rychlé a jednoduché testování kvality pomerančové šťávy vyrobené z koncentrátu; konkrétněji umožňuje detekci ředění 100% šťávy s 20 nebo více procenty vody nebo s přídavkem cukru. Jako takový lze tuto metodu doporučit jako další postup ochrany spotřebitele a předcházení nekalé soutěži mezi výrobci.
Classification
Type
J<sub>SC</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the SCOPUS database
CEP classification
—
OECD FORD branch
20401 - Chemical engineering (plants, products)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2017
Issue of the periodical within the volume
111
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
258-263
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
2-s2.0-85018828564