All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

What's the ancient cannon?

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917113" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917113 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Co skrývá prastará konzerva?

  • Original language description

    Otázka doby údržnosti sterilovaných masových konzerv v mnohých z nás vyvolává velký zájem. Mohou být masové konzervy z minulého století ještě k jídlu? V naší studii jsme zkoumali několik starých masových konzerv. Mezi tyto patřila domácí masová konzerva z roku 1932, párky určené pro zásobování armády, dvě konzervy vepřového ve vlastní šťávě z vojenských konzervovaných dávek potravin (KDP) a dušená šunka v konzervě stará přes 40 let. U této pestré směsice vzorků byl hodnocen výskyt sporulujících mikroorganismů, koncentrace sekundárních oxidačních produktů lipidů (TBARS), hodnoty pH a celkový obsah dusitanů. Vzorky byly rovněž senzoricky ohodnoceny, avšak s ohledem na bezpečnost hodnotitelů bylo vyloučeno ochutnávání. Výsledky mikrobiologických rozborů ukázaly výskyt anaerobních sporulujících mikroorganismů ve výrobcích. Koncentrace sekundárních oxidačních lipidů byla nízká, obsah dusitanů a hodnoty pH byly v mezích obvyklých pro daný typ výrobků. Senzorický panel pak zaznamenal cizí přípachy.

  • Czech name

    Co skrývá prastará konzerva?

  • Czech description

    Otázka doby údržnosti sterilovaných masových konzerv v mnohých z nás vyvolává velký zájem. Mohou být masové konzervy z minulého století ještě k jídlu? V naší studii jsme zkoumali několik starých masových konzerv. Mezi tyto patřila domácí masová konzerva z roku 1932, párky určené pro zásobování armády, dvě konzervy vepřového ve vlastní šťávě z vojenských konzervovaných dávek potravin (KDP) a dušená šunka v konzervě stará přes 40 let. U této pestré směsice vzorků byl hodnocen výskyt sporulujících mikroorganismů, koncentrace sekundárních oxidačních produktů lipidů (TBARS), hodnoty pH a celkový obsah dusitanů. Vzorky byly rovněž senzoricky ohodnoceny, avšak s ohledem na bezpečnost hodnotitelů bylo vyloučeno ochutnávání. Výsledky mikrobiologických rozborů ukázaly výskyt anaerobních sporulujících mikroorganismů ve výrobcích. Koncentrace sekundárních oxidačních lipidů byla nízká, obsah dusitanů a hodnoty pH byly v mezích obvyklých pro daný typ výrobků. Senzorický panel pak zaznamenal cizí přípachy.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40500 - Other agricultural sciences

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    29

  • Issue of the periodical within the volume

    7

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    30-35

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database