What's the ancient cannon?
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917113" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917113 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Co skrývá prastará konzerva?
Original language description
Otázka doby údržnosti sterilovaných masových konzerv v mnohých z nás vyvolává velký zájem. Mohou být masové konzervy z minulého století ještě k jídlu? V naší studii jsme zkoumali několik starých masových konzerv. Mezi tyto patřila domácí masová konzerva z roku 1932, párky určené pro zásobování armády, dvě konzervy vepřového ve vlastní šťávě z vojenských konzervovaných dávek potravin (KDP) a dušená šunka v konzervě stará přes 40 let. U této pestré směsice vzorků byl hodnocen výskyt sporulujících mikroorganismů, koncentrace sekundárních oxidačních produktů lipidů (TBARS), hodnoty pH a celkový obsah dusitanů. Vzorky byly rovněž senzoricky ohodnoceny, avšak s ohledem na bezpečnost hodnotitelů bylo vyloučeno ochutnávání. Výsledky mikrobiologických rozborů ukázaly výskyt anaerobních sporulujících mikroorganismů ve výrobcích. Koncentrace sekundárních oxidačních lipidů byla nízká, obsah dusitanů a hodnoty pH byly v mezích obvyklých pro daný typ výrobků. Senzorický panel pak zaznamenal cizí přípachy.
Czech name
Co skrývá prastará konzerva?
Czech description
Otázka doby údržnosti sterilovaných masových konzerv v mnohých z nás vyvolává velký zájem. Mohou být masové konzervy z minulého století ještě k jídlu? V naší studii jsme zkoumali několik starých masových konzerv. Mezi tyto patřila domácí masová konzerva z roku 1932, párky určené pro zásobování armády, dvě konzervy vepřového ve vlastní šťávě z vojenských konzervovaných dávek potravin (KDP) a dušená šunka v konzervě stará přes 40 let. U této pestré směsice vzorků byl hodnocen výskyt sporulujících mikroorganismů, koncentrace sekundárních oxidačních produktů lipidů (TBARS), hodnoty pH a celkový obsah dusitanů. Vzorky byly rovněž senzoricky ohodnoceny, avšak s ohledem na bezpečnost hodnotitelů bylo vyloučeno ochutnávání. Výsledky mikrobiologických rozborů ukázaly výskyt anaerobních sporulujících mikroorganismů ve výrobcích. Koncentrace sekundárních oxidačních lipidů byla nízká, obsah dusitanů a hodnoty pH byly v mezích obvyklých pro daný typ výrobků. Senzorický panel pak zaznamenal cizí přípachy.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
29
Issue of the periodical within the volume
7
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
30-35
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—