All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Comparison of quality of meat cans

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43918450" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43918450 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2019.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2019.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Porovnání kvality masových konzerv

  • Original language description

    Údržnost a kvalita sterilovaných masových konzerv byla a stále je důležitým tématem. K hodnocení jejich kvality a zdravotní nezávadnosti se využívají především chemické a mikrobiologické parametry. Ještě před druhou světovou válkou převládala domácí výroba konzerv nad průmyslovým zpracováním. U těchto druhů zpracování se lišily i využité obalové materiály, zatímco průmysl dával přednost pevným kovovým obalům, u domácích konzerv převládalo balení do skleněných obalů. V práci jsou porovnávány kvalitativní znaky současně vyráběných produktů s produkty, které byly vyrobeny v domácích podmínkách v době druhé světové války. K jejich výrobě byly využity zavařovací sklenice REX od firmy O. Löwy – sklárna Mštinov (1919-1938). K posouzení kvality zpracování masných výrobků byl hodnocen výskyt sporulujících aerobních mikroorganismů (Bacillus spp.) a anaerobních mikroorganismů (Clostrididum spp.), koncentrace sekundárních oxidačních produktů lipidů (TBARS), číslo kyselosti, analýza těkavých látek, obsah masa, celkový obsah soli a senzorická analýza. V žádném ze vzorků nebyly nalezeny sporulující aerobní mikroorganismy, ale ve čtyřech z pěti vzorků starých konzerv byly nalezeny sporulující anaerobní mikroorganismy v rozmezí 101-102 KTJ/g. Ostatní sledované kvalitativní znaky byly srovnatelné s dnes vyráběnými produkty.

  • Czech name

    Porovnání kvality masových konzerv

  • Czech description

    Údržnost a kvalita sterilovaných masových konzerv byla a stále je důležitým tématem. K hodnocení jejich kvality a zdravotní nezávadnosti se využívají především chemické a mikrobiologické parametry. Ještě před druhou světovou válkou převládala domácí výroba konzerv nad průmyslovým zpracováním. U těchto druhů zpracování se lišily i využité obalové materiály, zatímco průmysl dával přednost pevným kovovým obalům, u domácích konzerv převládalo balení do skleněných obalů. V práci jsou porovnávány kvalitativní znaky současně vyráběných produktů s produkty, které byly vyrobeny v domácích podmínkách v době druhé světové války. K jejich výrobě byly využity zavařovací sklenice REX od firmy O. Löwy – sklárna Mštinov (1919-1938). K posouzení kvality zpracování masných výrobků byl hodnocen výskyt sporulujících aerobních mikroorganismů (Bacillus spp.) a anaerobních mikroorganismů (Clostrididum spp.), koncentrace sekundárních oxidačních produktů lipidů (TBARS), číslo kyselosti, analýza těkavých látek, obsah masa, celkový obsah soli a senzorická analýza. V žádném ze vzorků nebyly nalezeny sporulující aerobní mikroorganismy, ale ve čtyřech z pěti vzorků starých konzerv byly nalezeny sporulující anaerobní mikroorganismy v rozmezí 101-102 KTJ/g. Ostatní sledované kvalitativní znaky byly srovnatelné s dnes vyráběnými produkty.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XLIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7592-057-7

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    89-93

  • Publisher name

    VŠCHT + VÚPP

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    May 27, 2019

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article