Microbiological situation of packaged ready meals sold within the market network in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878668" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878668 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mikrobiologický stav balených hotových pokrmů prodávaných v tržní síti v ČR
Original language description
Tato práce se zabývá mikrobiologickou situací balených hotových pokrmů nabízených v tržní síti České republiky. V rámci laboratorních fenotypových i genotypových stanovení byly sledovány následující mikroorganismy: celkový počet aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů, bakterie mléčného kvašení, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes a Salmonella spp. Celkem bylo vyšetřeno 63 ks balených hotových pokrmů určených k přímé spotřebě, které byly odebrány v období jednoho roku (duben 2018 - květen 2019). Výrobky byly rozděleny do 171 vzorků. Celkem bylo vyšetřeno 46 vzorků masa, 52 vzorků příloh, 28 vzorků zeleniny, 37 vzorků omáček a 8 vzorků spadajících do kategorie živočišného produktu. U vyšetřovaných vzorků byly zjištěny vysoké počty aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů (107 KTJ/g) a bakterií mléčného kvašení (106 KTJ/g). Dále u nich byla prokázána přítomnost bakterií E. coli, S. aureus a B. cereus. Tato práce poukázala na nedostačující legislativní předpisy, které by pro balené hotové pokrmy definovaly limit pro celkový počet aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů.
Czech name
Mikrobiologický stav balených hotových pokrmů prodávaných v tržní síti v ČR
Czech description
Tato práce se zabývá mikrobiologickou situací balených hotových pokrmů nabízených v tržní síti České republiky. V rámci laboratorních fenotypových i genotypových stanovení byly sledovány následující mikroorganismy: celkový počet aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů, bakterie mléčného kvašení, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes a Salmonella spp. Celkem bylo vyšetřeno 63 ks balených hotových pokrmů určených k přímé spotřebě, které byly odebrány v období jednoho roku (duben 2018 - květen 2019). Výrobky byly rozděleny do 171 vzorků. Celkem bylo vyšetřeno 46 vzorků masa, 52 vzorků příloh, 28 vzorků zeleniny, 37 vzorků omáček a 8 vzorků spadajících do kategorie živočišného produktu. U vyšetřovaných vzorků byly zjištěny vysoké počty aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů (107 KTJ/g) a bakterií mléčného kvašení (106 KTJ/g). Dále u nich byla prokázána přítomnost bakterií E. coli, S. aureus a B. cereus. Tato práce poukázala na nedostačující legislativní předpisy, které by pro balené hotové pokrmy definovaly limit pro celkový počet aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
75
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
146-151
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—