All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Microbiological situation of packaged ready meals sold within the market network in the Czech Republic

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878668" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878668 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Mikrobiologický stav balených hotových pokrmů prodávaných v tržní síti v ČR

  • Original language description

    Tato práce se zabývá mikrobiologickou situací balených hotových pokrmů nabízených v tržní síti České republiky. V rámci laboratorních fenotypových i genotypových stanovení byly sledovány následující mikroorganismy: celkový počet aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů, bakterie mléčného kvašení, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes a Salmonella spp. Celkem bylo vyšetřeno 63 ks balených hotových pokrmů určených k přímé spotřebě, které byly odebrány v období jednoho roku (duben 2018 - květen 2019). Výrobky byly rozděleny do 171 vzorků. Celkem bylo vyšetřeno 46 vzorků masa, 52 vzorků příloh, 28 vzorků zeleniny, 37 vzorků omáček a 8 vzorků spadajících do kategorie živočišného produktu. U vyšetřovaných vzorků byly zjištěny vysoké počty aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů (107 KTJ/g) a bakterií mléčného kvašení (106 KTJ/g). Dále u nich byla prokázána přítomnost bakterií E. coli, S. aureus a B. cereus. Tato práce poukázala na nedostačující legislativní předpisy, které by pro balené hotové pokrmy definovaly limit pro celkový počet aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů.

  • Czech name

    Mikrobiologický stav balených hotových pokrmů prodávaných v tržní síti v ČR

  • Czech description

    Tato práce se zabývá mikrobiologickou situací balených hotových pokrmů nabízených v tržní síti České republiky. V rámci laboratorních fenotypových i genotypových stanovení byly sledovány následující mikroorganismy: celkový počet aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů, bakterie mléčného kvašení, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes a Salmonella spp. Celkem bylo vyšetřeno 63 ks balených hotových pokrmů určených k přímé spotřebě, které byly odebrány v období jednoho roku (duben 2018 - květen 2019). Výrobky byly rozděleny do 171 vzorků. Celkem bylo vyšetřeno 46 vzorků masa, 52 vzorků příloh, 28 vzorků zeleniny, 37 vzorků omáček a 8 vzorků spadajících do kategorie živočišného produktu. U vyšetřovaných vzorků byly zjištěny vysoké počty aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů (107 KTJ/g) a bakterií mléčného kvašení (106 KTJ/g). Dále u nich byla prokázána přítomnost bakterií E. coli, S. aureus a B. cereus. Tato práce poukázala na nedostačující legislativní předpisy, které by pro balené hotové pokrmy definovaly limit pro celkový počet aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    75

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    146-151

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database