Growth activity of technological hazardous bacteria in the model system of sweet whey.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917142" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917142 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Růstová aktivita technologicky nebezpečných bakterií v modelovém systému sladké syrovátky.
Original language description
Při výrobě syrovátkových nápojů ochucených představují potenciální mikrobiologické riziko mj. i technologicky nebezpečné bakterie rodu Asaia, Gluconobacter, Gluconacetobacter a Kozakia, a to díky jejich úplné či částečné schopnosti oxidovat laktát na oxid uhličitý a vodu, a také schopnosti utilizovat sacharosu, glukosu, manitol, rafinosu a jiné uhlíkaté substráty. Tyto bakterie vykazují dobrý růst v prostředí nutričně bohatém i chudém, v širokém rozmezí hodnot pH a teplot. Jsou resistentní k běžně používaným průmyslovým konzervačním činidlům a na výrobním zařízení tvoří obtížně odstranitelné biofilmy. Kontaminace syrovátkových nápojů se může projevit vznikem nežádoucích texturních a senzorických defektů. Ze zdravotního hlediska se k oportunistickým patogenům, které mohou tyto výrobky kontaminovat, řadí Asaia lannensis, Asaia bogorensis, Gluconobacter frauterii, které u imunokompromitovaných jedinců způsobují závažné problémy. Cílem práce bylo zjistit, které vybrané bakteriální druhy Asaia spp., Gluconobacter, Gluconacetobacter spp. a Kozakia sp. a za jakých kultivačních podmínek, jsou schopny růstu v modelovém systému sladké syrovátky bez přídavku/s přídavkem různých utilizovatelných uhlíkatých substrátů. Pro stanovení růstových charakteristik bylo využito laboratorního kontinuálního bioreaktoru RTS-1C (BioSan, Litva) s inovovaným principem míchaného objemu buněčné suspenze, pracujícího na principu aktuálního zjišťování růstu buněk během spektrofotometrického měření (A850). Výsledky práce mohou být využity při zvyšování zdravotní bezpečnosti, technologické nezávadnosti a jakosti ochucených nápojů na bázi sladké syrovátky.
Czech name
Růstová aktivita technologicky nebezpečných bakterií v modelovém systému sladké syrovátky.
Czech description
Při výrobě syrovátkových nápojů ochucených představují potenciální mikrobiologické riziko mj. i technologicky nebezpečné bakterie rodu Asaia, Gluconobacter, Gluconacetobacter a Kozakia, a to díky jejich úplné či částečné schopnosti oxidovat laktát na oxid uhličitý a vodu, a také schopnosti utilizovat sacharosu, glukosu, manitol, rafinosu a jiné uhlíkaté substráty. Tyto bakterie vykazují dobrý růst v prostředí nutričně bohatém i chudém, v širokém rozmezí hodnot pH a teplot. Jsou resistentní k běžně používaným průmyslovým konzervačním činidlům a na výrobním zařízení tvoří obtížně odstranitelné biofilmy. Kontaminace syrovátkových nápojů se může projevit vznikem nežádoucích texturních a senzorických defektů. Ze zdravotního hlediska se k oportunistickým patogenům, které mohou tyto výrobky kontaminovat, řadí Asaia lannensis, Asaia bogorensis, Gluconobacter frauterii, které u imunokompromitovaných jedinců způsobují závažné problémy. Cílem práce bylo zjistit, které vybrané bakteriální druhy Asaia spp., Gluconobacter, Gluconacetobacter spp. a Kozakia sp. a za jakých kultivačních podmínek, jsou schopny růstu v modelovém systému sladké syrovátky bez přídavku/s přídavkem různých utilizovatelných uhlíkatých substrátů. Pro stanovení růstových charakteristik bylo využito laboratorního kontinuálního bioreaktoru RTS-1C (BioSan, Litva) s inovovaným principem míchaného objemu buněčné suspenze, pracujícího na principu aktuálního zjišťování růstu buněk během spektrofotometrického měření (A850). Výsledky práce mohou být využity při zvyšování zdravotní bezpečnosti, technologické nezávadnosti a jakosti ochucených nápojů na bázi sladké syrovátky.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2018: Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-030-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
5
Pages from-to
"149−154"
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 24, 2018
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—