All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Growth activity of technological hazardous bacteria in the model system of sweet whey.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917142" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917142 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Růstová aktivita technologicky nebezpečných bakterií v modelovém systému sladké syrovátky.

  • Original language description

    Při výrobě syrovátkových nápojů ochucených představují potenciální mikrobiologické riziko mj. i technologicky nebezpečné bakterie rodu Asaia, Gluconobacter, Gluconacetobacter a Kozakia, a to díky jejich úplné či částečné schopnosti oxidovat laktát na oxid uhličitý a vodu, a také schopnosti utilizovat sacharosu, glukosu, manitol, rafinosu a jiné uhlíkaté substráty. Tyto bakterie vykazují dobrý růst v prostředí nutričně bohatém i chudém, v širokém rozmezí hodnot pH a teplot. Jsou resistentní k běžně používaným průmyslovým konzervačním činidlům a na výrobním zařízení tvoří obtížně odstranitelné biofilmy. Kontaminace syrovátkových nápojů se může projevit vznikem nežádoucích texturních a senzorických defektů. Ze zdravotního hlediska se k oportunistickým patogenům, které mohou tyto výrobky kontaminovat, řadí Asaia lannensis, Asaia bogorensis, Gluconobacter frauterii, které u imunokompromitovaných jedinců způsobují závažné problémy. Cílem práce bylo zjistit, které vybrané bakteriální druhy Asaia spp., Gluconobacter, Gluconacetobacter spp. a Kozakia sp. a za jakých kultivačních podmínek, jsou schopny růstu v modelovém systému sladké syrovátky bez přídavku/s přídavkem různých utilizovatelných uhlíkatých substrátů. Pro stanovení růstových charakteristik bylo využito laboratorního kontinuálního bioreaktoru RTS-1C (BioSan, Litva) s inovovaným principem míchaného objemu buněčné suspenze, pracujícího na principu aktuálního zjišťování růstu buněk během spektrofotometrického měření (A850). Výsledky práce mohou být využity při zvyšování zdravotní bezpečnosti, technologické nezávadnosti a jakosti ochucených nápojů na bázi sladké syrovátky.

  • Czech name

    Růstová aktivita technologicky nebezpečných bakterií v modelovém systému sladké syrovátky.

  • Czech description

    Při výrobě syrovátkových nápojů ochucených představují potenciální mikrobiologické riziko mj. i technologicky nebezpečné bakterie rodu Asaia, Gluconobacter, Gluconacetobacter a Kozakia, a to díky jejich úplné či částečné schopnosti oxidovat laktát na oxid uhličitý a vodu, a také schopnosti utilizovat sacharosu, glukosu, manitol, rafinosu a jiné uhlíkaté substráty. Tyto bakterie vykazují dobrý růst v prostředí nutričně bohatém i chudém, v širokém rozmezí hodnot pH a teplot. Jsou resistentní k běžně používaným průmyslovým konzervačním činidlům a na výrobním zařízení tvoří obtížně odstranitelné biofilmy. Kontaminace syrovátkových nápojů se může projevit vznikem nežádoucích texturních a senzorických defektů. Ze zdravotního hlediska se k oportunistickým patogenům, které mohou tyto výrobky kontaminovat, řadí Asaia lannensis, Asaia bogorensis, Gluconobacter frauterii, které u imunokompromitovaných jedinců způsobují závažné problémy. Cílem práce bylo zjistit, které vybrané bakteriální druhy Asaia spp., Gluconobacter, Gluconacetobacter spp. a Kozakia sp. a za jakých kultivačních podmínek, jsou schopny růstu v modelovém systému sladké syrovátky bez přídavku/s přídavkem různých utilizovatelných uhlíkatých substrátů. Pro stanovení růstových charakteristik bylo využito laboratorního kontinuálního bioreaktoru RTS-1C (BioSan, Litva) s inovovaným principem míchaného objemu buněčné suspenze, pracujícího na principu aktuálního zjišťování růstu buněk během spektrofotometrického měření (A850). Výsledky práce mohou být využity při zvyšování zdravotní bezpečnosti, technologické nezávadnosti a jakosti ochucených nápojů na bázi sladké syrovátky.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10606 - Microbiology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2018: Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-030-0

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    "149−154"

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 24, 2018

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article