Influence of flaxseed fibre on texture of processed cheese spreads
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917412" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917412 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv lněné vlákniny na texturu tavených sýrů.
Original language description
Len setý (Linium usitatissimum) je jednou z nejdůležitějších olejnatých plodin. Lněné semínko je zdrojem vlákniny, protože obsahuje též 10 - 46% vlákniny, která je především ve vnější vrstvě osiva. Kromě toho obsahuje lněné semínko též lignany, stravitelné bílkoviny a další doprovodné látky. Dietní vláknina je zdraví obecně prospěšná. Má jedinečné funkční vlastnosti jako hydrokoloid, který lze použít i v potravinářském průmyslu. Cílem této práce bylo posoudit vliv lněné vlákniny na texturu roztíratelných tavených sýrů. Byly připraveny vzorky tavených sýrů (25 a 30% sušniy) s přídavkem (0, 1, 2, 3, 4, 5%) lněných výlisků. Byl pozorován vliv dvou odrůd lnu - hnědé a zlaté a vliv různé granulace výlisků (0 - 300 μm a 500 - 700 μm) ve vzorcích. Tyto vzorky byly porovnány se sýrem bez lněného semínka. Dále ověřena možnost snížení obsahu tavicích solí z 1,5% na 0,75% ve vzorcích tavených sýrů s obsahem 2,5 % výlisků.
Czech name
Vliv lněné vlákniny na texturu tavených sýrů.
Czech description
Len setý (Linium usitatissimum) je jednou z nejdůležitějších olejnatých plodin. Lněné semínko je zdrojem vlákniny, protože obsahuje též 10 - 46% vlákniny, která je především ve vnější vrstvě osiva. Kromě toho obsahuje lněné semínko též lignany, stravitelné bílkoviny a další doprovodné látky. Dietní vláknina je zdraví obecně prospěšná. Má jedinečné funkční vlastnosti jako hydrokoloid, který lze použít i v potravinářském průmyslu. Cílem této práce bylo posoudit vliv lněné vlákniny na texturu roztíratelných tavených sýrů. Byly připraveny vzorky tavených sýrů (25 a 30% sušniy) s přídavkem (0, 1, 2, 3, 4, 5%) lněných výlisků. Byl pozorován vliv dvou odrůd lnu - hnědé a zlaté a vliv různé granulace výlisků (0 - 300 μm a 500 - 700 μm) ve vzorcích. Tyto vzorky byly porovnány se sýrem bez lněného semínka. Dále ověřena možnost snížení obsahu tavicích solí z 1,5% na 0,75% ve vzorcích tavených sýrů s obsahem 2,5 % výlisků.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Production and complex gentle processing of flaxseed and its application in new functional foods</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2018: Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-030-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
5
Pages from-to
91-95
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 24, 2018
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—