All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of flaxseed fibre on texture of processed cheese spreads

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917412" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917412 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv lněné vlákniny na texturu tavených sýrů.

  • Original language description

    Len setý (Linium usitatissimum) je jednou z nejdůležitějších olejnatých plodin. Lněné semínko je zdrojem vlákniny, protože obsahuje též 10 - 46% vlákniny, která je především ve vnější vrstvě osiva. Kromě toho obsahuje lněné semínko též lignany, stravitelné bílkoviny a další doprovodné látky. Dietní vláknina je zdraví obecně prospěšná. Má jedinečné funkční vlastnosti jako hydrokoloid, který lze použít i v potravinářském průmyslu. Cílem této práce bylo posoudit vliv lněné vlákniny na texturu roztíratelných tavených sýrů. Byly připraveny vzorky tavených sýrů (25 a 30% sušniy) s přídavkem (0, 1, 2, 3, 4, 5%) lněných výlisků. Byl pozorován vliv dvou odrůd lnu - hnědé a zlaté a vliv různé granulace výlisků (0 - 300 μm a 500 - 700 μm) ve vzorcích. Tyto vzorky byly porovnány se sýrem bez lněného semínka. Dále ověřena možnost snížení obsahu tavicích solí z 1,5% na 0,75% ve vzorcích tavených sýrů s obsahem 2,5 % výlisků.

  • Czech name

    Vliv lněné vlákniny na texturu tavených sýrů.

  • Czech description

    Len setý (Linium usitatissimum) je jednou z nejdůležitějších olejnatých plodin. Lněné semínko je zdrojem vlákniny, protože obsahuje též 10 - 46% vlákniny, která je především ve vnější vrstvě osiva. Kromě toho obsahuje lněné semínko též lignany, stravitelné bílkoviny a další doprovodné látky. Dietní vláknina je zdraví obecně prospěšná. Má jedinečné funkční vlastnosti jako hydrokoloid, který lze použít i v potravinářském průmyslu. Cílem této práce bylo posoudit vliv lněné vlákniny na texturu roztíratelných tavených sýrů. Byly připraveny vzorky tavených sýrů (25 a 30% sušniy) s přídavkem (0, 1, 2, 3, 4, 5%) lněných výlisků. Byl pozorován vliv dvou odrůd lnu - hnědé a zlaté a vliv různé granulace výlisků (0 - 300 μm a 500 - 700 μm) ve vzorcích. Tyto vzorky byly porovnány se sýrem bez lněného semínka. Dále ověřena možnost snížení obsahu tavicích solí z 1,5% na 0,75% ve vzorcích tavených sýrů s obsahem 2,5 % výlisků.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Production and complex gentle processing of flaxseed and its application in new functional foods</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2018: Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-030-0

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    91-95

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 24, 2018

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article